HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.12.2018.

Obilježavanje 70. obljetnice smrti Franje Dugana


Ove se godine u prosincu navršava 70. obljetnica smrti Franje Dugana starijeg (Krapinica kraj Zlatara, 11. rujna 1874. – Zagreb, 12. prosinca 1948.), istaknutoga hrvatskog orguljaša, skladatelja, pedagoga i glazbenoga pisca, te dugogodišnjeg nastavnika i rektora Muzičke akademije u Zagrebu. Na mjestu orguljaša zagrebačke katedrale proveo je 50 godina, a njegov doprinos cecilijanskom pokretu i obnovi crkvene glazbe u Hrvatskoj nemjerljiv je: osim kao urednik časopisa za crkvenu glazbu Sveta Cecilija u razdoblju od 1907. do 1943. godine, Dugan je sudjelovao u izradi Hrvatskog crkvenog kantuala i pjesmarice Virgini Matri, harmonizirao impozantni korpus gregorijanskih napjeva za čitavu liturgijsku godinu, a još i danas među vjernicima su rado prihvaćene upravo njegove obrade adventskih i božićnih popijevki koje predstavljaju nikad nadmašen standard po pitanju kvalitetne i uzorne liturgijske glazbe. Prigoda je to da se sjetimo života i djela ove značajne glazbene i umjetničke ličnosti s početka 20. stoljeća, u svrhu čega je organiziran program obilježavanja kojega je pripremilo više institucija:

U srijedu, 12. prosinca 2018. u 18 sati u zgradi Muzičke akademije na Trgu Republike Hrvatske 12 Odsjek za muzikologiju Muzičke akademije u Zagrebu priređuje promociju knjige Franjo Dugan st.: Glazbeni instrumenti. Riječ je o suvremenom pretisku jednog od najopsežnijih Duganovih glazbenih udžbenika objavljenog 1944. g. pod nazivom Nauk o glasbalima s osobitim osvrtom na orgulje, u novom izdanju izdavačke kuće Kiklos (Zagreb, 2018) popraćenog s 280 bilješki te više članaka i osvrta čiji su autori Snježana Drevenšek, Nedjeljko Fabrio, Tomislav Faulend Heferer, Juraj Kolarić, Alojzije Seder, te niz profesora Muzičke akademije u Zagrebu: Goran Končar, Igor Lešnik, Pavao Mašić i Mladen Tarbuk. Knjigu će predstaviti urednik izdanja prof. dr. sc. Zvonko Benčić, recenzent akademik Nikša Gligo, te dio autora: Snježana Drevenšek, Pavao Mašić i Mladen Tarbuk.

U srijedu, 12. prosinca 2018. u 20 sati održat će se koncert u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu na kojem će orguljaš Pavao Mašić izvesti izbor Duganovih skladba za orgulje. Koncert se održava u organizaciji Oratorijskog društva crkve sv. Marka u kojoj je Dugan djelovao kao orguljaš i zborovođa vrlo cijenjenog Oratorijskog zbora sv. Marka.

Ulaz na sva događanja je slobodan.
Ispišite stranicu: