Otvorenje izložbe u Domitrovićevoj kuli: Zlatne niti, restaurirani tekstilni predmeti iz Riznice zagrebačke katedrale

18.9.2017.



Foto: Tapiserija „Srpanj-kolovoz“, dvorska radionica Charlesa Mitéa, 1710., stanje nakon radova (snimio J. Kliska, fototeka HRZ-a).

Zagrebačka nadbiskupija, Ured za crkvena kulturna dobra, i Hrvatski restauratorski zavod priređuju izložbu Zlatne niti, restaurirani tekstilni predmeti iz Riznice zagrebačke katedrale u Domitrovićevoj kuli na Kaptolu. Izložba će biti otvorena u ponedjeljak 18. rujna 2017. u 18 sati  te će trajati do 31. listopada 2017.



Foto: Kazula biskupa Seliščevića, nepoznati autor, 17./18. st., prednja strana nakon radova (snimio J. Kliska, fototeka HRZ-a)

Izložba je iznikla iz višegodišnje suradnje Zagrebačke nadbiskupije s Hrvatskim restauratorskim zavodom na zaštiti tekstilnih predmeta iznimne vrijednosti iz fundusa zagrebačke Riznice. Od liturgijskoga ruha bit će predstavljena barokna kazula biskupa Stjepana Seliščevića, raskošna dalmatika biskupa Aleksandra Ignacija Mikulića iz 17. stoljeća te čipka s vezenim grbovima biskupa Martina Borkovića i njegova nasljednika Aleksandra Mikulića. Navedeno ruho rad je vrsnih vezilačkih i čipkarskih radionica s područja Habsburškoga Carstva, a ukrašeno je tehnikom reljefnog zlatoveza, srebroveza, „slikanja iglom“ i čipke „na batiće“.



Foto: Kazula biskupa Seliščevića, nepoznati autor, 17./18. st., poleđina nakon radova (snimio J. Kliska, fototeka HRZ-a)

Posjetitelji će imati priliku vidjeti i dva primjera izuzetnog tkalačkog umijeća 18. stoljeća - tapiserije „Srpanj-kolovoz“ i „Siječanj-veljača“ iz ciklusa alegorijskih prikaza mjeseci, koje su 1710. godine izrađene za dvor lotarinških vojvoda u Nancyju prema nacrtu bolonjskoga umjetnika Francesca Gallija Bibiene.



Foto: Dalmatika biskupa Mikulića s vezenim prikazom sv. Ivana evanđelista, nepoznati autor, 17. st., prednja strana nakon radova (snimio J. Kliska, fototeka HRZ-a)

Nakon ženidbe Franje I. Lotarinškog budućom caricom Marijom Terezijom 1736. godine, ciklus od šest tapiserija prenesen je na bečki dvor, a sredinom 18. stoljeća carica ih daruje Zagrebačkoj biskupiji, vjerojatno u znak zahvalnosti biskupu Franji Thauszyju na pruženoj potpori tijekom Sedmogodišnjega rata.



Foto: Dalmatika biskupa Mikulića s vezenim prikazom sv. Ivana evanđelista, nepoznati autor, 17. st., poleđina nakon radova (snimio J. Kliska, fototeka HRZ-a)

Poznato je da su tapiserije služile kao ukrasne kulise za izlaganje Božjega groba u Velikom tjednu do potresa 1880. godine, kad je tapiserija „Svibanj-lipanj“ izgubljena. Od sačuvanih pet tapiserija iz ciklusa, na tapiseriji „Srpanj-kolovoz“ provedeni su cjeloviti konzervatorsko-restauratorski radovi 2015. i 2016. godine, dok je tapiserija „Siječanj-veljača“ predstavljena u zatečenom stanju očuvanosti.



Foto: Čipka s vezenim grbovima biskupa Borkovića i Mikulića, nepoznati autor, 17. st., stanje nakon radova (snimila N. Vasić, fototeka HRZ-a)


RIZNICA ZAGREBAČKE KATEDRALE
 
Riznica zagrebačke katedrale čuva iznimno vrijedan fundus koji je nastajao od utemeljenja Zagrebačke biskupije 1094. godine pa sve do naših dana. Liturgijski predmeti i obrednici koji su od početaka služili za bogoslužje u katedrali, tijekom stoljeća su nadopunjavani i skupljani te je tako prostor sakristije postajao riznica. Najstariji očuvani inventar Riznice potječe iz 1394. godine. Uz liturgijske predmete i obrednike te biblijske i liturgijske knjige, popis obuhvaća i knjige filozofskog, pravnog, medicinskog, znanstvenog i kulturnog sadržaja.



Nakon reorganizacije prostora i sadržaja sakristije i riznice sredinom 19. stoljeća, kada se pojedini dijelovi sele u nove prostore, kanonik kustos Juraj Križanić (1792.-1885.) po nalogu Prvostolnog kaptola zagrebačkoga 1870. godine uređuje prostor ponad sakristije za liturgijske dragocjenosti poput mini-muzeja s mogućnošću za razgledavanje. U Riznicu su skupljeni i različiti noviji liturgijski predmeti zagrebačkih nad/biskupa, koji se koriste u zagrebačkoj katedrali Uznesenja Marijina.

Danas se eksponati iz Riznice posuđuju pod posebnim uvjetima za vrhunske hrvatske i europske izložbe te su nezaobilazni u prezentaciji hrvatske kulture.


ZBIRKE RIZNICE ZAGREBAČKE KATEDRALE



PROČITAJTE JOŠ: 

Započela digitalizacija inventara Riznice zagrebačke katedrale


I. METALI I - METALI I DRUGI KRUTI PREDMETI
U Riznici je inventarizirano 814 rizničkih metalnih i krutih predmeta (kaleža, ciborija, pokaznica, relikvijara, biskupskih štapova…) za liturgijsku uporabu.
  
II. ZBIRKA TEKSTILA
Riznica je glasovita po liturgijskom tekstilu (kazule, dalmatike, mitre, humerali, albe, Božji grob…). Od 11. stoljeća, skoro u kontinuiranom slijedu do današnjeg dana, inventarizirano je gotovo 1000 predmeta.

III. LITURGIJSKE KNJIGE I MUZIKALIJE
Riznica čuva oko 350 starih izdanja liturgijskih knjiga, s vrijednim umjetničkim uvezima. Zbirka muzikalija čuva sve što se koristilo u pjevanju u zagrebačkoj katedrali.

IV. DOKUMENTI I NACRTI
Dokumenti interno sabiru sve vezano o Riznici, a nacrti i skice svjedoče o tijeku obnova Katedrale. Felicijanova povelja iz 1134. godine, najstariji je sačuvani arhivski dokument u Sjevernoj Hrvatskoj, gdje se prvi put spominje Zagreb.

V. MEDALJE
Medalje, spomenice, društvene i povijesne značke, odlikovanja, devocionalije,  ex voto i drugi oblici male plastike. Oko 1500 medalja, 60 pečatnjaka i 20 ordena iz različitih ostavština.

VI. NUMIZMATIKA
Numizmatička zbirka iz Dijecezanskog muzeja od antike ( 5.790 komada), te novija iz Riznice, kao i novopridošla numizmatika do 7. 000 komada.




Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr