Poetsko-glazbeni program: "Svetom Duhu u čast"

18.5.2018.


Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom u suradnji s Glazbenom školom Jastrebarsko poziva Vas na poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast"

Petak, 18. svibnja 2017, u 20 sati, Kapela Svetog Duha u Jastrebarskom.

U programu će sudjelovati Gradsko pjevačko društvo ''Javor'', profesori Glazbene škole Jastrebarsko, Muška vokalna grupa Borsa i glumci Kazališta Škrabe.

-------------------------------

Poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast" održat će se već osmu godinu zaredom u kapeli Svetog Duha u centru Jastrebarskog, uoči blagdana Duhova. Svake godine program "Svetom Duhu na čast" u taj mali biser crkvene arhitekture privlači sve veći broj posjetitelja, ljubitelja poezije i klasične glazbe, od kojih mnogi tada prvi put zakorače u ovu jaskansku kapelu.

Kapela Svetog Duha u Jastrebarskom spominje se već 1346. Prebenda je uređena i crkva je obnovljena 1706, a u drugoj polovici 19. stoljeća kapela je preoblikovana i obnovljena u neogotičkom stilu, s novim svodom i zvonikom. Glavni oltar neobaroknih oblika postavljen je 1852, sa slikom Dolaska Duha Svetoga na Mariju i Apostole. Neogotički bočni oltar sa slikom svete Obitelji postavljen je nakon obnove, krajem 19. stoljeća. Svetište s trostranim završetkom očuvano je iz starije građevine.

Kako bismo oživjeli ovaj prekrasni prostor i uoči blagdana Duhova skrenuli pažnju javnosti na ljepotu i vrijednost ove crkvice u samom središtu grada, i dalje ćemo razvijati i obogaćivati program ovih poetsko-glazbenih večeri koje su postale zaštitni znak jaskanske kulturne scene.

Veselimo se Vašem dolasku!

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr