HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.05.2016.

Proljetni susret hrvatskih rimskih studenata



Prigodom proslave blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića i bl. Ivana  Merza održat će se u Rimu, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, u nedjelju 8. svibnja 2016. proljetni susret hrvatskih rimskih studenata. Sv. misu s početkom u 18.00 sati predvodi i propovijeda vlč. TOMISLAV LASIĆ, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, student liturgike na Papinskom ateneju Sv. Anzelma, član Papinskoga Irskoga  Zavoda (Pontificio Collegio Irlandese).

Svi prisutni svećenici mogu koncelebrirati.

Nakon svete mise, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, bit će predstavljena knjiga „La Chiesa Cattolica e il comunismo in Europa centro-orientale e in Unione Sovietica“ (Katolička Crkva i komunizam u srednjo-istočnoj Europi i Sovjetskom Savezu). Knjigu će ukratko predstaviti njezin urednik Jan Mikrut, svećenik Bečke nadbiskupije, profesor crkvene povijesti na Gregorijani.

U knjizi oko dvadesetak autora obrađuje pitanje odnosa Katoličke Crkve i komunizma u zemljama srednje i istočne Europe: Albanije, Bugarske, Češke, Slovačke, Istočne Njemačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Poljske, Rumunjske, Mađarske, te u zemljama nekadašnjeg Sovjetskog Saveza: Estonije, Latvije, Litve, Bjelorusije, Moldavije, Ukrajine, Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Tadžikistana, Azerbajdžana i Gruzije.
Između ostalih, biskup Tomo Vukšić, vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini piše o odnosu Katoličke Crkve i komunističkog režima u današnjoj Bosni i Hercegovini, dok povjesničar Jure Krišto obrađuje odnos Katoličke Crkve i komunističkog režima u Hrvatskoj od 1945. do 1990.
Predgovor knjizi je napisao kardinal Miloslav Vlk, umirovljeni praški nadbiskup. Knjigu je na talijanskom jeziku izdala izdavačka kuća Gabrielli Editori iz Verone, a zamišljena je kao prva u nizu u biblioteci „Povijest Crkve u srednjo-istočnoj Europi“.
Ispišite stranicu: