Znanstveno-stručni skup: "Etnokulturni identitet Hrvata u Vojvodini: povijesni i suvremeni procesi"

9.10.2019.Hrvatsko katoličko sveučilište uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Republike Hrvatske organizira znanstveno-stručni skup Etnokulturni identitet Hrvata u Vojvodini: povijesni i suvremeni procesi.

Prvi dio skupa održat će se 9. listopada 2019. godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“, a drugi dio u Subotici 11. listopada 2019. godine.

Govornici znanstveno-stručnog skupa za cilj imaju analizirati i prezentirati znanstvenoj, stručnoj i široj javnosti procese oblikovanja sastavnica etnokulturnog identiteta i aktualnog društvenog i političkog položaja Hrvata u Vojvodini. Poznato je da Hrvatsko stanovništvo u Vojvodini ima dugu povijest i bogato kulturno naslijeđe.
Kultura, nacionalno ime i uopće doprinos Hrvata u Vojvodini je često bilo negirano, ignorirano ili podložno manipulacijama. U cilju umanjivanja negativnih posljedica iz prošlih razdoblja na hrvatsku manjinu u Vojvodini potiče se istraživanje, memoriranje i prezentiranje vlastite kulture.
Ovim inicijativama se pridružuje Hrvatsko katoličko sveučilište koje unutar svoje znanstvene strategije, znanstvene i nastavne djelatnosti posebno mjesto posvećuje istraživanju povijesti, kulture i identiteta Hrvata izvan Hrvatske.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr