Župe

Sesvetska Sela
Sv. Antun Padovanski
Župnik:preč. Antun Sente, st.
Župni vikar:vlč. Nikola Špiljak
Adresa:Voćinska 1, 10360 Sesvete
Telefon:01 2004 503
Fax:01 2004 403
E-adresa:zupa.ssela@zg-nadbiskupija.hr
Internetska adresa:www.zupa-antunpad.hr

Sažetak povijesti župe

Župa je osnovana 1980. godine dekretom broj 1660/1980., a osnovao ju je tadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić. Župa je počela samostalno živjeti 1990. godine. Prvi upravitelj župe bio je vlč. Marijan Stanešić od 1990 godine. Prve mise su se slavile i narod se počeo okupljati u Društvenom Domu u Sesvetskim Selima u Glavnoj ulici. Već 1991. godine ishođena je projektna dokumentacija za izgradnju Sakralnog prostora.

Moto izgradnje crkve glasio je: "Gradimo crkvu i gradimo Crkvu", dakle gradimo crkvu zgradu i gradimo živu Crkvu zajednicu vjernika. Kamen temeljac za prvotnu crkvu blagoslovio je blagopokojni kardinal nadbiskup zagrebački Franjo Kuharić 1991. godine. Već 1993. godine u jeku Domovinskog rata crkva je blagoslovljena i u njoj se se počele slaviti prve mise, krstila su se djeca te u crkveni sakramentalni brak ulazili mladi bračni parovi.

Ovo je prva crkva koja je sagrađena u jeku Domovinskog rata. Prvi kapelan i župnikov suradnik bio je velečasni Antun Sente mlađi, a iza njega velečasni Božidar Tenšek koji je bio i privremeni upravitelj župe od jeseni 1999. godine do jeseni 2000. godine. Crkva je posvećena po rukama blagopokojnog kardinala Franje Kuharića 17. rujna 1995. godine.
Godine 2000. u župu dolazi za župnika velečasni Vladimir Hren koji je naslijedio privremenog upravitelja velečasnog Božidara Tenšeka. Župa je u tom trenutku imala oko 1.400 obitelji, Dječji vrtić sv.Antun Padovanski.

Dolaskom novog župnika dogodile su se neke promjene od kojih se može istaknuti sljedeće. 2001. godine pod vodstvom novog župnika vlč. Hrena organizirane su svete misije da se župa malo duhovno ojača, pod vodstvom otaca Isusovaca Stjepana Kuzmića i Zvonka Vlaha. Godine 2003. vrtićka djelatnost je predana Gradu Zagrebu sa kompletnim osobljem. Župa je naglo rasla po broju stanovnika tako da je već 2005. godine brojila 2.000 obitelji.

Župa ima četiri Naselja: Blago Zadro, Sesvetska Sela, Sesvetska Selnica i Kraljevečki Novaki. Zbog naglog prirasta stanovništva župna crkva je postala premalena da primi sve vjernike. Stoga novi župnik Vladimir Hren poduzima korake za dobivanjem svih dozvola od crkvenih i državnih institucija da se dogradi dječji vrtić i župna crkva. Ubrzo su se dobile sve važne dozvole te se počelo s vrlo teškim zadatkom za projektanta i izvođače u dogradnju vrtića i crkve.

Radovi su otpočeli 8. srpnja 2005. a dovršeni su 15. siječnja 2006. godine. Već 17. siječnja 2006. godine zagrebački nadbiskup Josip Bozanić pred prepunom crkvom razdraganih vjernika posvećuje dograđenu crkvu, a prije toga u mjesecu listopadu 2005. godine biskup Mrzljak blagoslivlje obnovljeni stari dio i dograđeni novi dio vrtića koji je u cijelosti bio iznajmljen Gradu Zagrebu. Povišen je i dograđen toranj crkve 2006. godine. 10. travnja 2007. godine započeta je izgradnja pastoralnog centra „Blaženi papa Ivan Pavao II“, a već 9. listopada 2007. godine blagoslovio ga je uzoriti gospodin kardinal Josip Bozanić.
 
Od umjetničkih vrijednosti posebno treba spomenuti vrata na svetohraništu djelo akademskog kipara i slikara gospodina Zlatka Ćulara kao i brončani kip sv. Antuna Padovanskoga na trgu ispred crkve u naravnoj veličini. Zatim vitraj „Posljednja večera“ djelo akademske slikarice Kristine Rismondo i radionice Ante žaja u Novoj Vesi.

Uz ove radove vrijedno je spomenuti postaje križnog puta i kip svetog Antuna
Padovanskoga u crkvi, djelo akademskog kipara Ive Gogića iz Splita isklesano od bijelog bračkog kamena. Važno je spomenuti i vanjski molitveni prostor blaženi Alojzije Stepinac iz 2006. godine. Reljef blaženog Alojzija Stepinca izradio je gospodin Vušak akademski kipar iz Vukovine.
 
Posebnosti župe

Od posebnosti župe treba svakako istaknuti 13 utoraka u čast sv. Antuna kada se u crkvi i oko nje okuplja preko dvije tisuće vjernika i štovatelja sveca svega svijeta. Njeguje se pučka pobožnost koja priprema i dovodi do cilja ili vrhunca slavlja u presvetoj Euharistiji.

Lijepo je na poseban način uočiti mlade obitelji koje redovito dolaze na svete Mise nedjeljom i zapovijedanim blagdanom pa čak i dnevno.
U župi djeluju župnik Vladimir Hren, župni vikar Vladimir Kerečeni, trajni đakon Miljenko Bošnjak, vjeroučitelji Mato Fofić, Anđelko Fofić, Michaela Boltek, orguljašice Ivana, Irena i Jasminka, koje vode svaka svoj zbor- dječji, mladi i odrasli ili župni te pjevačka skupina "Imo pectore".

Organiziramo smotre zborova na razini nekoliko dekanata (dječji, mladi, odrasli zborovi) sve to ostvarujemo uz sudjelovanje mnogih župnih suradnika od Pastoralnog vijeća pa nadalje.
 


Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr