Župe

Stubičke Toplice
Sv. Josip
Župnik:vlč. Ivica Šestak
Adresa:Strmečka cesta 1, 49244 Stubičke Toplice
Telefon:049 283 220
Fax:049 283 220
E-adresa:zupa.stoplice@zg-nadbiskupija.hr

Dekretom od 10. svibnja 1994. godine, Župu svetog Josipa u Stubičkim Toplicama osnovao je zagrebački nadbiskup Franjo kardinal Kuharić.

Župa je formirana od dijelova župa Donja Stubica, Oroslavje i Kraljev Vrh s namjerom da vjernici rubnih dijelova navedenih župa mogu lakše i djelotvornije živjeti svoju vjeru i primati sveta otajstva. Granice župe poklapaju se najvećim dijelom s granicama općine Stubičke Toplice. U gradu Oroslavju granica između Župe Uznesenja Marijina i Župe svetog Josipa jesu Ulica Marije Jurić Zagorke, te Stubička cesta u pravcu Andraševca, a u Andraševcu Župi svetog Josipa pripada Vinogorska ulica.

Zaštitnik župe je sveti Josip, potomak Davidova kraljevskog roda, siromašni tesar iz Nazareta, a kojeg kršćani slave kao Marijinog zaručnika, Isusova poočima. Ovaj Božji odabranik, Odlukom Hrvatskog sabora iz 1687.g. proglašen je i zaštitnikom hrvatskog naroda.

Kao župna crkva služi kapela svete Katarine koju je 1814. godine izgradio biskup Maksimilijan Vrhovac za potrebe Lječilišta.

Od vjerskih objekata u župi nema drugih kapela, međutim na području župe svetog Josipa nalazimo tri pile. Pile su male vjerske građevine s krovištem unutar kojih su postavljeni kipovi, ali u iste, zbog premalog prostora, ne mogu ući vjernici. Najpoznatija pila nalazi se na povijesnom brdu i vidikovcu Kapelščaku - pila svete Katarine, na Sljemenskom putu je pila svetog Antuna, a u naselju Pila nalazi se pila Srca Isusova i pila Prikazanja Isusova.

Križevi krajputaši nalaze se u Pili, četiri u Strmcu Stubičkom, na početku Mlinarske ulice, zatim zavjetni križ kod crkve svete Katarine, križ u naselju Podgaj  i „Božekov križ“ na tromeđi župa Donja Stubica, Oroslavje i Stubičke Toplice. Vrlo zanimljiva špilja s kipom Majke Božje nalazi se u šumi na brdu Kamenjak u deblu hrasta lužnjaka, a u okruženju crkve svete Katarine uređena je špilja Isusova rođenja i „Božji grob“, „Emaus“, kao i špilja Gospe Lurdske. Također se u sklopu Lječilišta nalazi jedna kapelica.

Za potrebe župnog centra, uz pomoć župljana, Općine Stubičke Toplice i domaćih poduzetnika uređena je bivša Područna škola, te je župni dvor 2000. godine blagoslovio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U tom objektu nalazi se župni ured, dvorana za vjeronauk i susrete kao i župni stan.

Prvi upravitelj Župe bio je vlč. Filip Lucić. Velečasnom Luciću su u pastoralnom radu uvelike pomagale sestre Milosrdnice koje su do 2003. godine djelovale i radile u Lječilištu.

Prečasni Lucić bio je zadnje dvije godine dekan, a 2005. godine otišao je za upravitelja Župe u Vugrovec.

Za župnika u Stubičke Toplice došao je vlč. Josip Ban s prepoznatljivom misijom promicanja naše religijske kulture i usmjerenja mladih na nauk katoličke vjere. Župljani naše župe aktivno se uključuju u vjerski život  lokalne zajednice, razvijanje duhovnih vrijednosti, te u proslavu i obilježavanje katoličkih blagdana.

Vrlo aktivan Župni zbor svetog Josipa i kvartet ŽMIK zaslužni su za svečanu notu euharistije, a povodom većih katoličkih blagdana u crkvi se upriličuju razni koncerti.

Župa razvija kvalitetnu suradnju s Općinom Stubičke Toplice, Specijalnom bolnicom, Osnovnom školom, domovima za starije i nemoćne osobe, Turističkom zajednicom, Udrugom Hrvatska žena kao i brojnim dionicima koji pridonose pozitivnim društvenim i religijskim vrijednostima u životnoj zajednici.

Prema posljednjoj evidenciji u župi živi cca. 3000 žitelja, od toga je rimokatolika 96%.

Unatoč nevelikom prostoru u našoj crkvici nedjeljom u misnom slavlju sudjeluju kako župljani tako i bolesnici Lječilišta, a svete mise slavimo u 8,00 sati - ranu, župnu u 10,00 sati i u 11,30 za djecu i roditelje. U ljetno vrijeme, radnim danom, mise se održavaju u 18,00 sati, a u zimsko vrijeme u 17,00 sati.

U Caritas koji djeluje u okruženju župnog dvora mogu se, svakog prvog i trećeg utorka u mjesecu, od 16 do 17 sati, donijeti stvari za socijalno ugrožene.

U planovima Župe svetog Josipa i lokalne zajednice izgradnja je nove župne crkve u neposrednoj blizini župnog dvora. Ostvarenje ovog sakralnog projekta znatno bi unaprijedilo pastoralni rad župe i vjerski život u zajednici.

Pripremili: vlč. Josip Ban, Zrinka Košić Bosnar


Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr