Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Proslavljen zaštitnik župe

Župa sv. Petra ap. iz Zaprešića proslavila je 29. lipnja, na svetkovinu apostolskih prvaka, svoga župnog zaštitnika. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mladomisnik Darko Rogina u koncelebraciji sa zaprešićkim dekanom i župnikom Ivanom Frkonjom, vlč. Franjom Glasom i vlč. Ivanom Kovačićem.

Ocrtavajući djela apostolski prvaka, vlč. Rogina u propovijedi je istaknuo: "Petar i Pavao, koliko god imaju povijesno značenje, toliko su njihove osobe postale i simboli kršćanstva i navještaja Nove vijesti. Petar i Pavao instrumenti su božanske vijesti čovječanstvu. Povijesno rečeno, preko njih je Isus došao na Zapad, u Rim i Europu, do nas.

Dva su to različita čovjeka koji se dopunjavaju i koji vode prema punini Isusa Krista. To nam također govori da su svi ljudi, bez obzira kojeg su karaktera, sposobni naviještati i svjedočiti Isusa i njegovo evanđelje. Petar je Isusovu poruku predao Židovima, a Pavao poganima.

Tako je Isusova riječ progovorila židovski i grčko-rimski". Na kraju euharitijskog slavlja župnik Frkonja čestitao je mladomisniku, zaređenom 12. lipnja u Bjelovaru, na daru svećeništva, te mu uime cijele zajednice zahvalio za sve što je učinio u šest mjeseci đakonskoga praktikuma u župi.

Rogina je zahvalio župniku, župnom vikaru Matiji Pavlakoviću, s. Ceciliji Horvat i cjeloj župnoj zajednici što je kroz svoj pastoralni rad puno toga mogao naučiti za svoj budući i svećenički hod za Kristom, te udijelio mladomisnički blagoslov.

Ilija Nikolić