Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Kardinal Bozanić krstio šesto dijete obitelji Blažević



Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u nedjelju 9. prosinca 2018. godine u Župi bl. Alojzija Stepinca, Bestovje-Novaki-Rakitje, euharistijsko slavlje Druge nedjelja došašća godine te tom prigodom krstio Beatu, šesto dijete obitelji Blažević.
 
U svojoj je homiliji Kardinal podsjetio na jučerašnju svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, kao i na današnji evanđeoski ulomak koji govori o Ivanu Krstitelju, ističući kako nas ta dva lika vode kroz ovo vrijeme došašća. Kazao je kako današnje evanđelje donosi izvještaj o vremenu u kojem je živio Ivan Krstitelj, ali i mnogi likovi poput Tiberija, Poncija Pilata, Heroda i Filipa, koji su predstavljali moć i snagu onoga vremena, ne samo u Palestini, već i u čitavom Rimskom carstvu.


 
Tu se pojavio Ivan Krstitelj, ne u gradu, ne u Jeruzalemu, niti u sjaju i raskoši, niti u moći. Pojavio se u pustinji, a pustinja ima posebno značenje praznine, suhoće i osame, mjesta gdje se čovjek nalazi sam - rekao je Kardinal, te nastavio: Ivan Krstitelj u pustinji nije bio sam. Bog za razliku od nas ima drugačije kriterije kako pristupa čovjeku.
 
Ivan Krstitelj, istaknuo je Kardinal, propovijeda i pritom citira proroka Izaiju da se pripravi put Gospodinu, da mu se poravnaju staze, da se svaka dolina ispuni, da se svaka gora i brežuljak slegne. Ta slika govori da i mi, svatko od nas, pokušamo slegnuti, osloboditi se brežuljaka svojih grijeha i da ispunimo svoje doline, doline naših strahova, s pouzdanjem u Boga - naglasio je Kardinal te nastavio: Današnje evanđelje nas poziva na sabranost, poziva nas da se pripremimo za Božje rođenje, za dolazak Boga, za Božić.
 
Draga braćo i sestre, kad u obitelji očekujemo dragoga gosta onda kuću želimo pripremiti, da bude dragom gostu ugodno. I ovo vrijeme nas poziva da kuću našega srca pripremimo za Isusa Krista. Kuću naše duše - napomenuo je Kardinal.
 
Kazao je da ova radosna prigoda krštenja malene Beate svjedoči da je svako dijete znak Božje dobrote. Na to nas je podsjetila i jučerašnja svetkovina: Dijete uvijek donosi nešto dobro. Zato imamo razloga uvijek iznova nadati se da će i djeca i mladi biti oni koji će biti sposobni otvarati se dobroti koja dolazi od Boga, koja je prvotna - rekao je Kardinal.
 
Na kraju svoje homilije poručio je okupljenim vjernicima da ovo današnje slavlje bude svima poziv da svatko na svoj način radi u svom srcu tako da se što bolje pripremi za Isusa koji nam dolazi.


 
Prije završnog blagoslova, u ime obitelji Blažević kardinalu Bozaniću obratio se Bruno Blažević, najstariji sin. Hvala Vam na riječima ohrabrenja za naše roditelje koji se iz svega srca trude da nas odgoje u kršćanskom duhu u društvu u kojem vrijedi potpuno iskrivljena slika životnih vrijednosti. Mi ćemo i dalje moliti za Vas na Vašem putu - kazao je Bruno.  
 
Okupljenoj župnoj zajednici još se jednom obratio kardinal Bozanić: Danas se često ponavlja kako je sve loše. Ima puno i takvih stvari. No ja bih kao nadbiskup rekao da ima puno dobra. Dobro je prisutno jer je Bog dobar među nama, jer je Bog s nama. Da nema Boga, svijet bi išao krivim putem, no Božje djelovanje je stalno prisutno i među nama, u našoj župi, u našoj domovini Hrvatskoj - istaknuo je.


 
Učinimo da se Isus ovog Božića rodi u našoj sredini. Pripremimo naše srce za dolazak tog dobrog gosta - zaključio je Kardinal te čestitao obitelji Blažević, dok je Beatinoj majci poklonila krunicu pape Franje te joj poručio da ona bude poklon za Beatinu prvu pričest. 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije