Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Bog nas pod prilikama kruha i vina tješi u neprilikama života



Poseban dan u svakoj župnoj zajednici je cjelodnevno klanjanje pred Presvetim kad župljani osobito mole za duhovne potrebe naše Zagrebačke nadbiskupije. U tom milosnom i molitvenom ozračju protekao je i utorak, 5. ožujka 2019. godine u Župi Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom kad su se nakon jutarnje svete mise pa sve do svečane večernje svete mise u crkvi izmjenjivali molitelji predvođeni zajednicama koje djeluju u župi.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mons. Franjo Prstec, uz koncelebraciju svećenika Kustošijskog dekanata. U prigodnoj homiliji mons. Prstec konstatirao je da se suvremen čovjek nalazi u procjepu i neizvjesnosti jer je s jedne strane „ponesen krilima znanosti i ponosan na svoja postignuća, gotovo je uvjeren da on može 'bogovati' na ovoj zemlji, a mi vjernici prenosimo i drugu poruku – da je Bog darovao ovaj svijet, da je čovjek uzdignut iznad svega stvorenoga, da je obdaren razumom, slobodnom voljom, da je stvoren za vječni život jer stvoren je na sliku Božju“.



Stoga kako čovjek ne bi neprestano bio usmjeren samo na materijalno i ovozemaljsko, mons. Prstec je okupljenim vjernicima posvijestio da je potrebno duhovno se obnavljati, ali i javno obnavljati naše vjerske istine jer je nastupilo „vrijeme duhovne pustoši bez Boga i čovjek želi urediti ovaj svijet samo po svojim zakonima“.



Propovjednik se zapitao što nam je činiti kako bismo izašli iz ekonomske neizvjesnosti te zaključio da trebamo raditi, ali i moliti – za ljude na položaju da imaju mudrosti i poštenja, ali također i da poštenje poraste kod građana kako bi zavladale pravda, sloga i mir te kako ne bismo zaboravili da je Isus istinski kruh života koji životu daje smisao.



„U Isusu Kristu čovjeku je poslan suputnik i supatnik na ovoj zemlji, čovjek je saznao da ima Bog koji ga ljubi, Bog koji dolazi na zemlju i oslobađa čovjeka od grijeha, Bog koji je ostao među nama pod prilikama kruha i vina da nas tješi u našim neprilikama života“, naglasio je mons. Prstec. Osobito je istaknuo da će budućnost naše domovine biti onakva kakvi će biti njezini stanovnici: „što bude više kršćana koji će se angažirati oko duhovnih i etičkih vrijednosti, oko uvažavanja Božjih zapovijedi kako u privatnom, tako i u javnom životu, to će biti u Hrvatskoj više života i to sretnog života, to će biti više začetog i rođenog života“.



S okupljenim vjernicima mons. Prstec je uputio molitvu Gospodinu da se znamo nositi s problemima, ali i da se znamo pravilno služiti zemaljskim dobrima i da ne zaboravimo težiti za Božjim tijelom i Božjom hranom koju nam daje on sam jer se tada ne trebamo bojati trenutka kad ćemo se gledati „oči u oči“ s njime.

Elizabeta Mikulić
Foto: Miroslav Kadija