Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Kardinal Bozanić predvodio euharistijsko slavlje svetkovine Svih svetih na zagrebačkom Mirogoju


KARDINALOVA HOMILIJA

FOTOGALERIJA

– Danas slavimo svetkovinu Svih svetih. Danas slavimo sveto zajedništvo. – rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na početku euharistijskoga slavlja svetkovine Svih svetih koje je, u koncelebraciji s upraviteljem crkve Krista Kralja i pročelnikom Tiskovnoga ureda Zagrebačke nadbiskupije preč. Bornom Puškarićem te zamjenikom biskupskoga vikara za grad Zagreb kanonikom Prvostolnoga kaptola zagrebačkoga mons. Zvonimirom Sekeljom, predvodio 1. studenoga 2019. u crkvi Krista Kralja na zagrebačkome Mirogoju. U homiliji  je, rastumačivši zaključni dio Apostolskoga vjerovanja, vjernike pozvao da svojim molitvama pomognu dušama u čistilištu te da osobito mole za one s kojima su bili bliski u zemaljskome životu.



Prije početka slavlja, referirajući se na riječi koje stoje na pročelju crkve: „Kralju vjekova kojemu sve živi“, prečasni Puškarić u pozdravnome je govoru podsjetio kako su svetim krštenjem životi vjernika obilježeni dostojanstvom djece Božje, koje je osigurao i darovao Krist Gospodin te da, dok ovih dana, obilazimo groblja i molimo za svoje pokojnike, pritom razmišljajući i o vlastitome životu, pogled zaustavljamo nad svetim raspelom koje nam daje onu djetinju sigurnost da nas Bog ne zaboravlja i da je i u nama posijana, možda i duboko zakopana brigama i mukama svakodnevnice, klica vjere u Isusa, umrlog i uskrslog Gospodina.



U homiliji Kardinal je razmatrao treći i zaključni dio Apostolskoga vjerovanja: „Vjerujem u Duha Svetoga, svetu Crkvu katoličku, općinstvo svetih,  oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela, i život vječni. Amen.“ Prvo je rastumačio tko je Duh Sveti, treća božanska osoba koja zajedno s Ocem i Sinom čini Presveto Trojstvo. – Duh Sveti je Božja prisutnost. On je srce svijeta. On je ljubav Božja koja nas povezuje s Bogom i međusobno. On je djelitelj svih Božjih darova. On je svjetlost naših srdaca – rekao je Kardinal, naglasivši kako Krist članovima Crkve po sakramentima, poglavito po krštenju i krizmi, priopćuje Svetoga Duha te daruje Božju milost za novi život po Duhu (…) koji nas, kao naša sigurnost i zalog spasenja po Isusu Kristu, posvećuje da budemo sveti.



U nastavku homilije Kardinal je rastumačio otajstvo Crkve, objasnivši kako je ona, kao Božje djelo na zemlji, ne postoji bez djelatne prisutnosti Duha Svetoga zbog čega je  ujedno i božanska i ljudska: – Otajstvo Crkve ne može se opisati samo na opipljiv i vidljiv način, u njega treba prodrijeti očima vjere. Sve ono što je u Crkvi ljudsko, uređeno je i podređeno božanskoj stvarnosti. Njezina vidljiva i ljudska strana u konačnici je podređena onoj duhovnoj, božanskoj – kazao je Kardinal.

Govoreći o otajstvu Crkve, pojasnio je zašto je Crkva katolička, tj. sveopća i sveta. Budući da se u njoj nalazi punina sredstava spasenja, – Crkva je katolička i stoga je poslana svim ljudima, svim narodima, svim vremenima i svim kulturama – kazao je Kardinal te apostrofirao kako je Crkva sveta jer joj je tvorac sam Presveti Bog. – Krist Gospodin je dao samoga sebe za nju da je posveti, a Duh Sveti je ljubavlju oživljuje i dariva svetošću. Na svetost je pozvan svaki član Crkve, a temeljna svrha svekolike njezine djelatnosti je svetost. Premda Crkva u sebi uključuje i grješnike, njezina svetost sjaji u svetima, a na najizvrsniji način u Presvetoj Bogorodici Mariji. – kazao je kardinal Bozanić, napomenuvši kako – u Crkvi svi postojimo jedni zbog drugih, pa i kada nismo takvi kakvi bismo trebali biti, znamo da ima onih koji mole za nas. Kada trpimo, znamo da se naša bol dijeli, jer radost jednih radost je i drugih, bol jednih bol je i drugih. To je Crkva u kojoj jedni drugima pomažu, jer svi smo slabi i siromašni, podržavani molitvama i žrtvama brojnih muževa i žena, tolikih jednostavnih, nama nepoznatih, a Bogu znanih svetih ljudi, koji vjeruju, nadaju se i ljube.–



Zajedništvo duhovnih dobara u Crkvi te zajedništvo nebeske i zemaljske Crkve ispovijeda se vjerovanjem u općinstvo svetih. – Biti član Crkve i dionik općinstva svetih znači pripadati Bogu, biti po djelovanju Duha Svetoga u osobnom, sjedinjujućem odnosu s Isusom Kristom i s njegovom braćom i sestrama na nebu i na zemlji, počevši od Blažene Djevice Marije i svih svetaca ugodnika Božjih koji stoje pred prijestoljem i pred Jaganjcem. To je ono veliko mnoštvo, koje danas svetkujemo, a što ga nitko ne mogaše izbrojiti, iz svakog naroda, i plemena, i puka, i jezika (usp. Otk 7, 9) – rekao je Kardinal te nastavio – svijest da smo članovi Crkve ispunja radošću, povjerenjem i oduševljenjem, jer nas čini članovima Božje obitelji koja je na putu prema vječnoj domovini. Ugledajući se u Presvetu Bogorodicu Mariju, dušom i tijelom uznesenu na nebo, te u Sve svete koje danas slavimo, mi Kristovi vjernici u njima gledamo ono što smo pozvani činiti na zemlji i ono što nas čeka u nebu.–



Ovrčući se na riječi Apostolskoga vjerovanja „Vjerujem u oproštenje grijeha“, kardinal Bozanić rastumačio je kako je sam Krist Crkvi povjerio oproštenje grijeha te pozvao vjernike na zahvalnost dobrom Bogu za taj toliko potreban dar, ali i na često pristupanje sakramentu svete ispovijedi. Nadalje, govoreći o pretposljednjem načelu Vjerovanja: „Vjerujem u uskrsnuće tijela“, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić podsjetio je da će, kao što je Krist, koji je pobijedio smrt i zaista uskrsnuo od mrtvih te živi zauvijek, On isto tako u posljednji dan sve uskrisiti s neraspadljivim tijelom. – Našom se smrću duša odjeljuje od tijela. Dok se tijelo raspada, besmrtna duša ide ususret Božjemu sudu i čeka da se o ponovnom Gospodnjem dolasku sjedini s tijelom i preobraženo uskrsne. Koji su dobro činili na uskrsnuće života, a koji su radili zlo na uskrsnuće osude. Ipak razumjeti kako će se to uskrsnuće tijela ostvariti, nadilazi i naše predodžbe i naše shvaćanje. – kazao je Kardinal.



– Današnja nam svetkovina otvara perspektivu mnoštva duša koje su sabrane oko Isusa i Marije u raju, koji čine nebesku Crkvu, te, postigavši vječno blaženstvo, koje naviješta današnje Evanđelje, gledaju Boga kakav jest. Oni dijele i zajedništvo s nama te kod Boga posreduju za nas i svojim zauzimanjem pomažu našoj slabosti. Vječni život, za koji se pripremamo na ovoj zemlji, započinje odmah poslije smrti i neće imati kraja. On će biti potvrđen posljednjim sudom koji će dosuditi jednima blaženi život, to jest raj, a drugima vječnu osudu, to jest pakao – objasnio je Kardinal, referirajući se na riječi Apostolskoga vjerovanja „Vjerujem u život vječni.“ Istovremeno je podsjetio kako Katolička Crkva poučava da poslije smrti postoji i čistilište kao stanje onih koji umiru u prijateljstvu s Bogom, ali premda sigurni u svoje vječno spasenje, još se trebaju očistiti da bi ušli u nebesko blaženstvo. – Na temelju općinstva svetih, mi vjernici na zemlji, koji smo još putnici, možemo pomoći dušama u čistilištu, prinoseći za njih molitve, poglavito euharistijsku žrtvu, ali i milostinju, oproste i djela pokore (usp. KKCK, 211)“ – napomenuo je Kardinal te potaknuo vjernike da ne zanemare molitve za duše u čistilištu te, stavljajući svoje potrebe i preporuke pred njih, tako s njima dijele posebnu povezanost i općinstvo svetih.



U završenome dijelu homilije Kardinal je naglasio kako svetkovina Svih svetih i sutrašnji Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih, te pohodi grobljima i molitve na grobovima pokojnika, šire perspektivu života i otvaraju put prema vječnosti. – Ostati na tom putu znači živjeti ovozemni život u zajedništvu s Bogom, poštujući i vršeći Božje zapovijedi, pogleda uvijek uprta u vječnost. Neka nas na tom putu prati moćni zagovor Presvete Bogorodice Marije, majke Isusove i naše nebeske Majke, blaženog Alojzija Stepinca, svjedoka čiste savjesti i Svih svetih koji već uživaju radost raja, jer su u svom životu živjeli evanđeoska blaženstva.– rekao je Kardinal, te homiliju zaključio riječima: – Apostolsko vjerovanje počinje riječju Vjerujem, a završava riječju Amen kojom redovito završavaju i druge naše molitve. Hebrejska riječ Amen označuje naše potpuno povjerenje i puno Da onome što smo ispovjedili da vjerujemo. Neka i sadašnja ispovijest naše vjere i sve molitve našega života trajno prati naše iskreno predanje Bogu. Naše Da, Ocu nebeskome. Naš Amen! –



Nakon popričesne molitve uslijedila je svečana procesija do središnjega križa gdje je kardinal Josip Bozanić izmolio molitvu odrješenja za sve pokojne koji počivaju na groblju Mirogoj, a prisutnim vjernicima udijelio završni blagoslov. Liturgijsko pjevanje euharistijskoga slavlja svetkovine Svih svetih na zagrebačkome Mirogoju predvodio je Oratorijski zbor Crkve sv. Marka „Cantores sancti Marci“.








 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije