Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

​Posjet apostolskog nuncija Giorgia Lingue Bogosloviji i predstavljanje novog broja „Vjesnika biskupa Langa“

Povodom proslave 11. godišnjice izbora pape Franje, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua posjetio je u četvrtak 15. ožujka 2024. Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu i predvodio svečanu euharistiju na kojoj je sudjelovala bogoslovna zajednica sa zajednicom odgojitelja i časnim sestrama. Nakon misnog slavlja predstavljen je novi broj bogoslovskog časopisa „Vjesnik biskupa Langa“, čija je tema sveti papa Ivan Pavao II.

Na početku mise rektor Bogoslovije preč. Željko Faltak pozdravio je nuncija i zaželio mu dobrodošlicu, ističući kako je upravo njegova prisutnost u bogoslovnoj zajednici „znak zajedništva i jedinstva čitave Katoličke Crkve.“

Mons. Lingua u propovijedi je, osvrćući se na prvo čitanje iz knjige Izlaska, usporedio svećeničko poslanje, kao onoga koji moli za narod, s onim Mojsija koji je molio Gospodina da bude milosrdan narodu. Kristov svećenik je i puno više od Mojsija, jer obnavlja spomen-čin Kristove žrtve. Zatim je nuncij naveo neke slike u Evanđelju koje opisuju ulogu svećenika. Svećenik je poput dobrog pastira, milosrdnog Samarijanca, milosrdnog Oca, učitelja koji naviješta blaženstva i poniznog sluge. Međutim „uzor svećenika, njegova prava slika, bez sumnje je Krist raspeti. Na križu Isus sažima sve ostale slike svećenika“, istaknuo je nuncij.

U rukama svećenika nezamisliva je i nezaslužena moć kojom se mogu opraštati grijesi te je svećeništvo dar i otajstvo. Uz tu milost, za svetost je potrebno i osobno zalaganje pojedinca jer „možemo sve obratiti naviještajući Evanđelje, ali možemo upropastiti sami sebe ako ne živimo tu Riječ koju naviještamo“, napomenuo je mons. Lingua. Zato je važno obraćenje, a obratiti se znači provoditi Evanđelje u djelo. Nuncij je na kraju pozvao bogoslove na mladenačko oduševljenje i velikodušnost, kojim će ići po svem svijetu i propovijedati Božju ljubav, da „svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima“ (Mt 5,16).

Po završetku euharistijskog slavlja zajedništvo je nastavljeno večerom. Za vrijeme večere glavni je urednik časopisa „Vjesnik biskupa Langa“ bogoslov Mislav Juraković predstavio novi broj časopisa. Tema ovoga broja bio je papa Ivan Pavao II. te je njegovo djelovanje i naučavanje bila nit koja povezuje brojne aktualne teme i probleme današnjice, a osobito je istaknuta papina poruka „Ne bojte se! Otvorite širom vrata Kristu“. Mons. Lingua se za vrijeme večere također obratio bogoslovima te ih potaknuo da se ne boje, da se ne bore protiv svijeta, nego da ga privlače Kristu te da njeguju međusobno zajedništvo i budu ujedinjeni. Nakon večere nuncij se pridružio bogoslovima u druženju u društvenim prostorijama Bogoslovije.

Apostolski nuncij pohodio je zajednicu Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa na dan kada je prije 11 godina svoju prvu misu s kardinalima u Sikstinskoj kapeli predvodio papa Franjo, kao novoizabrani poglavar Katoličke Crkve.

Tekst: Ljudevit Marija Jaroš
Fotografije: Ivan Čus