Spomen na patra Cveka

17.06.2019Za korisnike Doma za starije osobe Centar, na lokaciji Crnatkova 14, pastoralno skrbe svećenici iz župe sv. Marka na Gornjem gradu te se domska vjernička zajednica jednom mjesečno okuplja na misnom slavlju. Uoči svetkovine Presvetoga Trojstva, nakon molitve krunice, misu je u subotu 15. lipnja predvodio mons. Nedjeljko Pintarić, supsidijar u župi sv. Marka.

„Hvaljeno budi, sveto Trojstvo, hvalu svi dajmo Gospodu Bogu…“, odzvanjalo je privremenom kapelicom, koja se iz blagovaonice ubrzo nakon doručka pretvori u mjesto molitve, pjesme i susreta. Korisnici doma rado pjevaju jer ih svaka pjesma vrati u davne dane njihova života u raznim dijelovima grada Zagreba, a i raznih krajeva Lijepe naše. Ponekad nedostaje pojedinih riječi u stihovima pjesama, ali zato si svi daju oduška kod pjevanja refrena.

Okupili smo se kao vjernici kako bi razmišljali o Presvetom Trojstvu kojem upućujemo sve svoje želje, težnje i molitve. Svaka naša molitva započinje znakom križa – uime Oca, Sina i Duha Svetoga, zajedništvom Presvetoga Trojstva. Premda otajstvo Trojstvenog Boga nadilazi ono što ljudskom logikom shvaćamo i očekujemo, zahvalni smo Bogu da nam je u Isusu Kristu otkrio ljubljenoga Sina i poslanog Duha istine koji nas upućuje u svu istinu, rekao je mons. Pintarić u prigodnoj homiliji istaknuvši da je ljubav ona koja povezuje osobe Presvetoga Trojstva te da je time svaki vjernik pozvan ići prema Bogu, otkrivati Ga i svakodnevno Mu postajati sve sličniji.

Govoreći o karitativnoj ljubavi kao obilježju kršćanskog života, mons. Pintarić je kazao da se ljubav umnaža kada se dijeli, podsjetivši na životno opredjeljenje isusovca Antuna Cveka, koji je dolazeći u posjete korisnicima Doma u Crnatkovoj svjedočio Božju ljubav prema svakom stvorenju.
Sve to o čemu razmišljamo prigodom proslave svetkovine Presvetoga Trojstva možemo učiniti razumljivijim upravo i u djelovanju patra Cveka koji je stranice Evanđelja i poslanje Crkve pretakao u djelotvornu ljubav prema bratu čovjeku, osobito prema onome tko je bio u teškim materijalnim ali i duhovnim okolnostima života.

S toga i ne čudi što ste me zadnjih mjeseci, kada pater Cvek zbog bolesti više nije mogao dolaziti k vama u Dom, pitali za njega i njegovo zdravlje. Zato se danas, prigodom ovog prvog našeg molitvenog susreta nakon njegove smrti, sjećamo tog velikog dobrotvora i prijatelja starih, bolesnih i nemoćnih, moleći da ga milosrdni Bog primi u zajedništvo svojih svetih i izabranih. On nam je pokazao kako u jednostavnosti života biti istinski nositelj Isusove Radosne vijesti, rekao je mons. Pintarić zahvalivši mu za sve ono što je uz Božju pomoć s lakoćom nosio, bilo na biciklu, bilo u svojoj torbi ili u svojoj duši, a bila je to utjeha mnogima.

Pater Antun Cvek preminuo je 28. svibnja ove godine u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Zagrebu, okrijepljen svetim sakramentima, u 86. godini života, 52. redovništva i 45. godini svećeništva.

Socijalna radnica Snježana Babić Prusac, koja s korisnicima dogovara termine misnih slavlja u Domu, a ujedno i čita liturgijska čitanja i molitvu vjernika na misi, rado se sjeća p. Antuna Cveka i njegovih dolazaka korisnicima koje je upoznavao tijekom desetljeća svoga karitativnog djelovanja u raznoraznim okolnostima, a nastavio ih posjećivati i u Domu. Uvijek su se radovali njegovom dolasku, a kada on ne bi bio u mogućnosti doći onda je uvijek poslao nekog od svojih suradnika, ističe socijalna radnica Babić Prusac, opisujući jednostavnost Cvekova pristupa osoblju i korisnicima Doma.

Dom Centar, na lokaciji Crnatkova 14, pruža usluge smještaja za 106 korisnika, od kojih 22 mjesta na stambenom odjelu, te 84 mjesta na odjelu za pojačanu njegu. U sklopu smještaja, korisnicima se pružaju usluge prehrane, njege, brige o zdravlju, fizikalne terapije, održavanje higijene prostora, pranje osobnog i posteljnog rublja, socijalnog rada, radne okupacije, psihosocijalne podrške, ovisno o potrebama i izboru korisnika.

U dogovoru sa Župom sv. Marka mjesečno se slavi misno slavlje, o Božiću i Uskrsu je ispovijed i pohod teže pokretnim korisnicima Doma, a i na poziv socijalne radnice svećenik uvijek dođe u posjet potrebnima.