Ministar vanjskih i europskih poslova obišao katedralu i Nadbiskupski dvor

15.05.2020Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Gordan Grlić Radman obišao je u petak 15. svibnja 2020. godine zajedno sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem zagrebačku katedralu i Nadbiskupski dvor koji su teško oštećeni u potresu.

Kardinal Bozanić uz mons. Ivana Hrena predsjednika Odbora za obnovu zagrebačke katedrale te ing. Damira Foretića projektanta obnove katedrale i nadzornog inženjera, upoznao je ministra Grlić Radmana s oštećenjima na zagrebačkoj katedrali te sljedećim koracima u osiguravanju katedrale istaknuvši oštećenja na svodu u prednjem djelu glavne lađe te apsidi katedrale kao ona koja su najhitnija u sanaciji za što je potrebno izvršiti niz prethodnih radnji.Po obilasku katedrale ministar Grlić Radman uputio se u Nadbiskupski dvor gdje ga je uz kardinala Bozanića o razmjerima štete upoznao upravitelj Nadbiskupskog dvora preč. Ivica Budinšćak. 

Po obilasku Dvora, kardinal Bozanić i ministar Grlić Radman dali su izjave za Hrvatsku radioteleviziju. Ministar je u izjavi istaknuo važnost zagrebačke katedrale za hrvatsku baštinu i identitet ponovivši zauzetost Vlade Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem u pronalaženju najboljih modela obnove i pomoći svima koji su stradali u potresu. „Velika je i važna činjenica da u rješavanju problema i posljedica potresa Hrvatska nije sama, nego kao članica EU, možemo računati i na pomoć Institucija Europske unije“, zaključio je ministar Grlić Radman.Kardinal Bozanić izrazio je zahvalnost na podršci ministru Grlić Radmanu i Vladi RH te na nastojanjima oko pomoći stradalima u potresu pri čemu je naglasio prvenstvo pomoći obiteljima koje su ostale bez svojih domova: „Ovakve situacije veliki su izazov za sve nas da učinimo sve što možemo za dobrobit sviju. Neka i skora proslava svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata bude jedan od znakova tog nastojanja“.Nakon izjava za medije kardinal Bozanić i ministar Grlić Radman zadržali su se u razgovoru oko aktualnih tema vezanih uz život Crkve i društva.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije