Završen prvi dan 289. zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba i nadbiskupijskog hodočašća mladih Majci Božjoj Bistričkoj

13.09.2020FOTOGALERIJA

Službom svijetla koju je u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim,  povjerenikom za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Kristijanom Tušekom te okupljenim hodočasnicima na prostoru Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, završen je prvi dan 289. zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba i nadbiskupijskog hodočašća mladih Majci Božjoj Bistričkoj.

Hodočašće je započelo blagoslovom prve grupe hodočasnika pješaka u ranojutarnjih satima 12. rujna ispred zagrebačke katedrale, koji je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško. Hodočasnici su zatim, predvođeni biskupom Šaškom, nastavili svoj put prema vrhu Sljemena gdje su u kapelici Majke Božje Sljemenske – Kraljice Hrvata slavili Misu koju je predvodio biskup Šaško.Druga grupa hodočasnika pješaka koju je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski krenula je iz Čučerja nakon Mise koju je predvodio biskup Gorski u 10.30 sati, dok je treća grupa pješaka hodočasnika krenula od Sesveta nakon Mise u Sesvetama u 9 sati. Hodočasnici su u bistričko svetište pristigli iza 16 sati nakon čega je u 18.30 sati započeo program na prostoru Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca pokorničkim bogoslužjem koje je predvodio vlč. Branimir Jagodić. Uslijedilo je potom klanjanje pred Presvetim nakon kojeg je uslijedila Služba svjetla.Uvodeći u molitveno slavlje Kardinal je rekao: „Dragi hodočasnici, braćo i sestre u Kristu Spasitelju! Okupili smo se na molitvenome slavlju u kojemu smo zajedno u Kristovo ime. Ovdje smo da bismo, uz pomoć naših mladih, slušali, razmatrali i slavili Božju riječ o Isusovim susretima s bolesnima, o njihovoj vjeri, o ozdravljenjima i o spasenju.

Večeras i mi susrećemo Gospodina; prinosimo svoje nakane, u čvrstoj vjeri u Marijinu blizinu. Njoj smo na početku pjesmom izrekli žarku molbu da pomogne svijetu, da vidi našu čežnju za radošću ozdravljenja. A da bismo slušali i gledali vjerom i srcem zapalit ćemo najprije uskrsnu svijeću i dati da se to vazmeno svjetlo širi i da nas na kraju zahvati. Usvojimo Božju riječ, preuzmimo Njegovo svjetlo, darujmo drugima Njegov život.“Nakon Kardinalovih riječi uslijedilo je šest razmatranja na temu šest ulomaka iz Evanđelja u kojima se očituje Isusova ozdraviteljska i spasiteljska snaga i ljubav koje su čitali mladi, a svako razmatranje pratilo je i paljenje po jedne svijeće nakon što je na početku Službe svijetla uskrsnu svijeću zapalio povjerenik za mlade vlč. Tušek primivši svjetlo iz Kardinalovih ruku.Razmatranja koja su mladi čitali odnosila su se na teme sljepoće, gluhoće i nijemosti, uzetosti (paralize), krvarenja, gubavosti i umrlosti od kojih svi bolujemo u nekoj od dimenzija naših života, naših odnosa prema sebi, drugima i Bogu, a zbog čega smo potrebni Isusove ozdraviteljske i spasiteljske ljubavi koju nam pruža i danas po svojoj Crkvi. Nakon paljenja šeste male svijeće postavljene ispred oltara, svijeće su zapalili i svi okupljeni nakon čega je uslijedila obnova krsnih obećanja.Na završetku Službe svijetla Kardinal se obratio okupljenima riječima: „Na završetku ove Službe svjetla, dok su nam u rukama upaljene svijeće, na trenutak zastanimo i sjetimo se što nas je posebno večeras dirnulo, što unosimo u ovu bistričku noć i u sutrašnje slavlje. Predajmo Gospodinu svoje zahvale i brige te ljude za koje na ovome hodočašću osobito molimo. Neka svjetlo ovoga zajedništa s Kristom rasprši svaku tamu pameti i srca.“

Prije blagoslova i otpusta Kardinal je izmolio sljedeću molitvu:

Svemogući vječni Bože,
okrjepo u nevoljama,
potporo u slabostima,
od Tebe sva stvorenja primaju život
i dobivaju životnu snagu.

Dolazimo k Tebi,
zazivajući Tvoje milosrđe.
Tebi povjeravamo
potrebe i nakane svih naših vjernika,
osobito mladih i vjernika grada Zagreba.

Ti, koji si vrelo svakoga dobra,
blagoslovi ljudsku obitelj;
odagnaj od nje svako zlo,
a Crkvi i svim kršćanima
daruj nepokolebljivu vjeru.

Svojom nas milošću oslobodi straha,
da bismo živjeli u vedrini i radosti,
zahvaljujući Ti obnovljena srca.

U Tebe se, Gospodine, uzdamo
i Tebi uzdižemo svoju prošnju,
jer si Ti, dobri Oče, Začetnik života,
u zajedništvu s Duhom Svetim
i sa svojim Sinom Isusom Kristom,
Liječnikom duše i tijela,
koji živi i kraljuje u vijeke vjekova.

Amen.Hodočašće se nastavlja danas u nedjelju 13. rujna pobožnošću križnog puta u 9 sati koji predvodi pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski. Zavjetno euharistijsko slavlje u 11 sati predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a u 15 sati predviđen je zajednički oproštaj te povratak hodočasnika kućama.


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije