Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Kardinal Bozanić posvetio crkvu sv. Benedikta u Blaškovcu



FOTOGALERIJA

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posvetio je u nedjelju 26. listopada župnu crkvu svetog Benedikta u Blaškovcu.
 
Velikom slavlju prisustvovali su župljani Župe Blaškovec i okolnih župa, te brojni uglednici.
 
Posveta je započela procesijom župnika i ministranata predvođenih kardinalom Bozanićem oko crkve, predajom ključeva Kardinalu, otvaranjem ulaznih vrata crkve i ulazak cijelog puka u crkvu. Kardinal je poškropio zidove crkve svetom vodom, a nakon molitava stavio je moći blaženog Alojzija Stepinca u malenoj pozlaćenoj kutijici u glavni oltar crkve te pomazao oltar krizmenim uljem.

U svojoj je homiliji Kardinal naglasio da ovakav trenutak rijetki dožive u svom životu i zato moramo biti ponosni što imamo tu čast. Imamo crkvu, ali moramo imati i Crkvu. Razlika je u malom i velikom slovu. Crkva smo mi vjernici i zato se moramo i dalje truditi, raditi i moliti da imamo živu Crkvu, kao što i naš zaštitnik kaže „ora et labora“ - „moliti i raditi“.
 
Na kraju misnog slavlja predstavnici mještana uručili su darove nadbiskupu Bozaniću. Obitelj Severin, čiji jedan od trojice sinova nosi jedino ime Benedikt u Blaškovcu, poklonila je veliko licitarskosrce; Željko Obad poklonio je kardinalu veliku sliku Alojzija Stepinca, Franjo Lazarin prigorsku košaru, a Dalibor Bastalec izvezen ručni rad s motivima narodne nošnje specifične za Blaškovec.
 
Cijelu svečanost pjevanjem je uveličao zbor župe Blaškovec.
 
Proslavi je prethodila trodnevna priprema koju je predvodio vlč. Dražen Radigović.

Daniel Filipović
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda