Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

„Živi u Bogu i pred Bogom“



Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić blagoslovio je spomen-raspelo na groblju malenoga žumberačkog sela - Kalje na Dušni dan u nedjelju 2. studenog, s uklesanim imenima nastradalih župljana iz kaljske župe sv. Mihaela od 1941. do 1945. iz njezinih sela i zaseoka: Cerovice, Hartja, Gornje Vasi, Grgetića, Javora, Kalja, Novog Sela Žumberačkog, Petričkog sela, Pokleka i Višćeg Vrha. 

Na početku je u kaljskoj župnoj crkvi služena misa zadušnica u kojoj su sudjelovali zagrebački kanonici: Josip Baloban, Lovro Cindori i Mirko Totović, te dekan iz Jastrebarskog Stjepan Rožanković, grkokatolički svećenici: Mile Vranešić žumberački vikar iz Stojdrage, Gorazd bastašić iz Mrzlog Polja, Nenad Krajačić iz Pribića, Željko Pajić iz Karlovca, Marjan Jeftimov iz Sošica i Zinovij Zenjo Zastavni iz Radatovića. 



U prigodnoj propovijedi kardinal Bozanić je istaknuo: «Prema izvješću župnika u župi Kalje danas živi 140 duša a spominjemo se nekadašnjih više od 170, koji su nasilno odvedeni u smrt. Njih se trebalo zaboraviti i to se događalo ne prije više vijekova nego u minulom stoljeću, na početku vremena koje se predstavljalo kao napredno, uime neke nove slobode. No, jedino je Crkva, u ovome slučaju vaša župa, bila u stanju prikupiti imena, izvući ih iz zaborava i sastaviti popis jer ona vjeruje da su svi pokojni, umrli naravnom ili nasilnom smrti, živi u Bogu i pred Bogom. To je snaga naše vjere i nade».

Liturgijsko je slavlje uzveličao Mješoviti zbor zagrebačke župe sv. Mihaela u Dubravi pod ravnanjem Josipa Zenka.

Potom je u procesiji ponijeta 171 svijeća i zapaljena podno križa, na kojem su također uklesane riječi: «Za mnoge se od vas desetljećima nije doznalo kada ste i kako ste poginuli i gdje ste pokopani. Ovim raspelom želimo trajno obilježiti spomen na vas i sačuvati od zaborava vaša imena».

Tom je prigodom dijeljena knjiga: «Zašto vas nema na Gomili?» («Gomila» je naziv za kaljsko groblje), koju je napisao župnik Jerneić.

Među, za tamošnje prilike, doista veliko mnoštvo vjernika iz žumberačkih krajeva, Zagreba, Karlovca, iz Slovenije, čak i Novske, bili su i načelnik općine Žumberak Zdenko Šiljak, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar, članovi vatrogasnih društava iz Gornje Vasi i Petičkog sela, lovačkog društva «Kuna» iz Kalja, te limena glazba «Pačetanci» iz župe Sveti Križ Začretje.

Tomislav Vuković (GK)