Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

U novom broju Glasa Koncila pročitajte...

"Ne bole ih toliko rane, koliko nepoštovanje i prijezir", naslovna je tema novoga broja katoličkoga tjednika Glasa Koncila, od nedjelje 9. studenoga, u kojoj se piše o biskupima i vjernicima ujedinjenima u molitvi s hrvatskim braniteljima koji već treći tjedan prosvjeduju pred zgradom Ministarstva branitelja u Zagrebu. Donesen je sažetak i pregled poruka hrvatskih (nad)biskupa u kojima izražavaju blizinu i potporu braniteljima, a koje su odjeknule s misnih slavlja na svetkovinu Svih svetih.

Teme prosvjeda branitelja, stopostotnih hrvatskih ratnih invalida Domovinskoga rata, dotaknuo se i urednik Ivan Miklenić u svom komentaru naslovljenom "Imaju li branitelji razloga za prosvjed?". Razumljivo je da hrvatske branitelje iznimno jako boli proširena fama da su privilegirani i da su veliki teret državi te postoji više nego dovoljno razloga zbog kojih ta populacija ne može biti zadovoljna svojim tretmanom u hrvatskom društvu. "Oni, kao i svi hrvatski građani, imaju neosporno pravo i na svoju procjenu aktualne državne politike i biti zabrinuti za sudbinu države za koju su se borili, oslobođeni svake stranačke politike i svakoga politikantstva", poručuje komentator.
 
Društvena problematika, pitanje identiteta i integracije te migracija u središtu su intervjua sa sugovornicom Glasa Koncila dr. Caroline Hornstein Tomić, višom znanstvenom suradnicom Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar". Progovara o iskustvima hrvatskih imigranata i emigranata, politici identiteta, a između ostaloga spominje kako mladi napuštaju Hrvatsku u potrazi za boljim životom, ali se i u nju vraćaju. "Shvaćaju da dobar život ne podrazumijeva samo financijska sredstva, nego i blizinu s ljudima koji vas vole, a među Hrvatima sam prepoznala posebno tu snažnu bliskost s obitelji", jedna je od poruka iz intervjua.

Početak akademske godine u mnogim je hrvatskim (nad)biskupijama obilježen misama zaziva Duha Svetoga, a na 32 stranice tjednika mogu se među ostalim čitati izvještaji o sedamdesetoj obljetnici zločina na Daksi, susretu nadbiskupa Đure Hranića s medijskim djelatnicima, blagoslovu spomen-raspela u Kalju na kojem je bio kardinal Josip Bozanić, volonterskoj akciji mladih Splićana "72 sata bez kompromisa"...

Reportaža na duplerici predstavlja župnu zajednicu sv. Filipa i Jakova u Novom Vinodolskom, u kojoj živi između pet i šest tisuća stanovnika, a posebno je zanimljiva po tome što je nakon pada komunizma uočen masovni povratak vjeri, pa je ranih devedesetih godina u župi znalo biti i više od 200 krštenja.

O važnosti opstanka Imunološkoga zavoda govori sindikalna povjerenica Lidija Jagarinec, a donosi se i svjedočanstvo Zlate Gašljević, mentorice borongajskih malih umjetnika. Mladi su ovoga puta pisali o nezamjenjivim kršćanskim tragovima u društvu i kulturi, a objavljen je i posljednji nastavak povijesnoga feljtona dr. Vladimira Geigera o lišenju slobode i prisilnom radu između 1945. i 1951. godine. (GK)