Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Susret svećenika i vjeroučitelja Zaprešićkog dekanata



Peti susret svećenika i vjeroučitelja Zaprešićkoga dekanata koji rade u osnovnim i srednjim školama na tom području održan je 8. studenoga u župi Marije Kraljice apostola u Zaprešiću.

Nakon molitve pozdravnu riječ dobrodošlice uputio je zaprešićki dekan preč. Ivan Frkonja, koji je zahvalio vjeroučiteljicama i vjeroučiteljima na trudu koji ulažu kroz školski vjeronauk a posebno u pastoralu svojih župnih zajednica. 

Na svom  godišnjem susretu vjeroučitelji i župnici ponovno su razmijenili svoja iskustva  tražeći nove načine kako bi ta  suradnja postala još kvalitetnija i bolja. Vrlo zanimljiva i poučna predavanja održali su župni vikar vlč. Boris Jozić iz župe sv. Petra ap. iz Zaprešića, vjeroučiteljica Monika Kačić Alesić i dr.sc. s. Ozana Krajačić.

Prvo predavanje imao je vlč. Boris Jozić na temu: „Svećenik i vjeroučitelj - kroz župu prema svijetu“ gdje je posebno naglasio riječ „zajedništvo“ navodeći nekoliko životnih primjera te ističući da se uz dobru suradnju, jasne ciljeve može puno postići u zajedničkom pastoralnom radu.

„Da bi se ostvarilo zajedništvo između svećenika i vjeroučitelja svi mi trebamo gledati župu kao obitelj gdje preko nas vjernici osjećaju svoju župnu zajednicu kao obitelj a tada činimo veliki iskorak i prema svijetu i prema obiteljima“ istaknuo je vlč. Jozić. U svom završnom dijelu pozvao je i vjeroučitelje i svećenike da ne podliježu mentalitetu ovoga svijeta gdje se sve više čuje rečenica: „Ništa ne možemo učiniti“!

Pozvao je sve nazočne da upravo suprotno kroz osobnu molitvu, osluškivanje i čitanje Riječi Božje, molitvu sv. krunice, molitvu za druge i molitvu za narod te na taj način citirajući sv. Pavla oblačimo se u  „bojnu opremu“( Ef 6,13) kako bi s Kristom u svom evangelizacijskom poslanju lakše išli u svijet, a tada ni plodovi rada neće izostati.

Vjeroučiteljica Monika Kačić Alesić u svom izlaganju progovorila je na temu: „Komunikacija između vjeroučitelja i župe“ te pojasnila da sve mora imati svoje vrijeme i svoje mjesto. Govoreći iz svoga obiteljskog, vjeroučiteljskog i župnog pastoralnog iskustva vjeroučiteljica Monika postavila je goruće pitanje kako posložiti svoje vrijeme u kojem se od vjeroučitelja očekuje da budu supružnici, majke, očevi ali i župni suradnici!?



„Odgovor je svima nama jasan da svoje vrijeme kao očevi, majke, vjeroučitelji i župni suradnici moramo posložiti po prioritetima, ali ti prioriteti se sigurno s vremenom i mijenjaju kako odrastamo i kako starimo“, naglasila je vjeroučiteljica Kačić Alesić.

Nakon drugog izlaganja uslijedila je otvorena rasprava u kojem su svećenici u jednoj otvorenosti pitali vjeroučitelje: Koliko vi vjeroučitelji imate u nama svećenicima podršku? Tražimo li mi svećenici previše od vas? Jesmo li spremni pomagati jedni drugima u župi kako bi se u svijetu predstavljali kao župna obitelj?

Posljednje i završno izlaganje imala je dr.sc. s. Ozana Krajačić „Duhovnost utemeljena na Riječi Božjoj“. Govoreći o „kulturi površnosti“ koja je sve više prisutna u čovjeku; navjestitelj Božje Riječi bilo da je svećenik ili vjeroučitelj treba se svakodnevno preispitivati: Kako ja živim svoj odnos s Kristom? Je li moj život površan? Gdje se gubi moja dubina?

U nastavku svoga izlaganja s. Ozana ponudila je i lijek protiv „kulture površnosti“ a to je „kultura meditacije“ koja u nama treba učvrstiti našu unutarnju jezgru.

„Autentična Riječ Božja koja je utemeljena je na Božjoj objavi poziva nas da produbljujemo svoje jedinstveno s Kristom a to je način da dopustimo da Riječ koja je pisana velikim slovom dođe do riječi u našem životu a to je važno i kada se pripremamo da ponesemo Radosnu vijest u ovaj svijet.“ S. Ozana pozvala je svećenike i vjeroučitelje da naša propovijed bude sav naš život koji će govoriti više od svake izgovorene riječi. Susret vjeroučitelja i župnika završio je svečanim objedom u veselom i prijateljskom ozračju.

Ilija Nikolić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda