Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

50 zemalja u kojima kršćani nisu dobrodošli



U Sjevernoj Koreji 50 do 70 tisuća kršćana svakodnevno trpi mučeništvo u zatvoreničkim kampovima. Objavila je to američka neprofitna humanitarna organizacija Open Doors, zajedno s popisom 50 zemalja u kojima se sustavno provodi nasilje nad kršćanima.

Uz Sjevernu Koreju, u netrpeljivosti prema kršćanima predvode islamske zemlje poput Somalije, Sirije (u kojoj se bilježi znatan porast u usporedbi s 2013. godinom) te Iraka, Afganistana i Saudijske Arabije.  

U Somaliji živi približno 10 i pol milijuna stanovnika, od čega je kršćana samo nekoliko stotina. Premda čine neznatan udio u cjelokupnoj populaciji, na udaru su militantne islamističke skupine al-Shabaab, koja ih proganja i ubija, posebice one kršćane koji su se obratili s islama.





Sirija se u 2012. godini nalazila na 36. mjestu, 2013. na 11., a ove je godine u društvu prvih triju zemalja u kojima kršćani gotovo nemaju nikakvih prava na egzistenciju. Građanski rat koji je započeo 2011. godine, primorao je 400.000 kršćana da napuste svoje domove, dok se na bijeg svakodnevno odlučuje sve više rimokatolika, sirijskih pravoslavaca, obraćenika s islama i protestanata.

Sirijski gradovi koji su nekada bili većinski kršćanski, sada su „gradovi duhova“.

Pripremio: D.T.
Foto: www.thedailybeast.com