Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Proslava Dana škole Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu


 
Nadbiskupska klasična gimnazija (NKG) u Zagrebu proslavila Dan škole na Josipovo, 19. ožujka. Program proslave započeo je u sjemenišnoj crkvi svečanim euharistijskim slavljem koje je predslavio mons. Zvonimir Sekelj sa suslaviteljima ravnateljem gimnazije dr. Marijanom Franjčićem, rektorom Međubiskupijskog sjemeništa mr. Domagojem Matoševićem te odgajateljima šalatskog i redovničkih sjemeništa. Slavlju su nazočili svi učenici, profesori i djelatnici škole, a liturgijsko pjevanje predvodio je gimnazijski mješoviti zbor.

U drugom dijelu programa proslave, u svečanoj Akademiji u velikoj dvorani Međubiskupijskog sjemeništa, ravnatelj NKG-a dr. Franjčić je najprije pozdravio uzvanike i goste te okupljenu gimnazijsku zajednicu, a pročitana je i čestitka uzoritog kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa,  upućena učenicima i svim djelatnicima NKG-a. Potom je ravnatelj Franjčić podnio godišnje izvješće o radu i životu gimnazijske zajednice. 



Uslijedila je podjela  godišnjih priznanja, pohvala i diploma učenicima za izvrsna, pojedinačna i grupna, postignuća, a podijeljene su i nagrade međunarodnog projekta NKG-a, literarnih radova na temu „Bl. Ivan Merz“, u kojem su svojim radovima sudjelovale katoličke srednje škole u RH i u BiH-a te građanske srednje škole grada Zagreba. Nagrade je, uz ravnatelja, uručio i postulator kauze bl. Ivana Merza, p. Božidar Nagy, DI. Antička dramska grupa izvela je dramatizaciju ulomka iz 6. i 24. pjevanja Ilijade, Oproštaj Hektora i Andromahe te Oplakivanje Hektora. U glazbenom dijelu nastupali su: mješoviti gimnazijski zbor, profesorski zbor te učenica Iva Ćosić sa Libertangom A. Piazzolla na hramonici, čime je nastupala i na HTV-u. Uslijedili su pozdravi i izmjena darova domaćina i gostiju iz Katoličkog školskog centra „Bl. I. Merz“ iz Banja Luke, škola koje njeguju međuškolsku suradnju. U trećem dijelu proslave održana su razna sportska natjecanja učenika na školskim igralištima.

Gosti proslave Dana NKG-a, (profesori i učenici iz KŠC-a iz Banja Luke i Sarajeva te Katoličke škole iz Virovitice, XII. gimnazije iz Zagreba te NKG-a) kao 'međunarodna školska delegacija' učenika i profesora predvođenih ravnateljem NKG-a posjetili su zagrebačku katedralu. Tu ih je primio pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski te moderator NDS-a mons. Nedjeljko Pintarić.

Biskup je pozdravio goste te im uputio nekoliko poticajnih misli, a potom su svi nazočni predvođenim biskupom Gorskim zajednički molili na grobu bl. Alojzija Stepinca. Na kraju susreta svi su gosti dobili na dar knjigu kardinala Bozanića „Papa Ivan Pava II. – Papa hrvatske nade“.
                                                                                             
Marijan Franjčić