Započeo simpozij "Život i djelo kardinala Franje Kuharića"

Znanstveni teološki simpozij "Život i djelo kardinala Franje Kuharića" u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu započeo je u petak 1. srpnja 2022. u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu.

Mjesta cjelodnevnog i trajnog klanjanja Euharistijskom Gospodinu u Zagrebu

Crkva "Corpus Domini" na zagrebačkoj Trešnjevci i župa Trnovčica.

Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca

Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca nalazi se na Kaptolu 28 i služit će kao privremeni prostor za liturgijska slavlja budući da je Zagrebačka katedrala zatvorena zbog štete nastale u potresima 2020. godine.

Raspored misa i ispovijedanja dostupan je na poveznici.
"Bez obzira u kakvim se teškoćama nalazili i koliko dugo one trajale, ne prestajemo upućivati molitve Bogu po zagovoru dragoga nam svjedoka vjere blaženog Alojzija, koji je živio od pouzdanja u Božju volju i slijedio Njegove putove." #kardinalBozanić

Aktualnosti

Započeo simpozij "Život i djelo kardinala Franje Kuharića"

U dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu.

Crkve i crkveni objekti oštećeni u potresima

Uspješno završena konstrukcijska sanacija nakon potresa u Svetištu Majke Božje Bistričke

Svetište je obišla ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Samostan sv. Klare u Zagrebu započinje obnovu nakon potresa

Program obnove predstavljen je 9. lipnja 2022.

Liturgijski pastoral

Blažena Djevica Marija tijekom liturgijske godine: Blažena Djevica Marija, Majka Crkve

BD Marija Majka Crkve slavi se u ponedjeljak nakon Duhova.

Blažena Djevica Marija tijekom liturgijske godine: Pohod Blažene Djevice Marije

Pohod Blažene Djevice Marije slavi se 31. svibnja.

Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije

Doc. dr. sc. Denis Barić za Kanu: Sinoda je proces koji ne živi odvojeno od ostatka vjernika

Intervju s temom aktualne sinode koju je potaknuo papa Franjo.

Riječ Svetog Oca

29.6.2022.

Cjeloživotna škola evanđelja

Evanđelje današnje liturgije, svetkovine svetih zaštitnika Rima, donosi riječi koje Petar upućuje Isusu: „Ti si Krist, Sin Boga živoga“ (Mt 16, 16). To je ispovijed vjere, koju Petar ne izriče na temelju svog ljudskog shvaćanja, nego zato što mu ju je nadahnuo Bog Otac (usp. r. 17). Za ribara Šimuna, zvanog Petar, bio je to početak putovanja: morat će, naime, proći mnogo vremena prije nego što značenje tih riječi uđe do kraja u njegov život, cijelog ga obuzimajući. Postoji „pripravništvo“ vjere, koje su prošli i sami apostoli Petar i Pavao, slično kao i svaki od nas. I mi vjerujemo da je Isus Mesija, Sin Boga živoga, ali treba vremena, strpljenja i mnogo poniznosti da bismo svojim načinom razmišljanja i djelovanja potpuno prionuli uz evanđelje.

Riječ Nadbiskupa

30.6.2022.

Homilija kardinala Bozanića u euharistijskom slavlju na početku 49. Susreta generalnih tajnika CCEE-a

Ovdje u Zagrebu mogu posvjedočiti da Crkva u liku kardinala mučenika Alojzija Stepinca prepoznaje primjer otvorenosti proročanstvu. Papa Benedikt XVI., u svom apostolskom pohodu Hrvatskoj 2011. godine, opisuje blaženoga Kardinala kao „neustrašivoga pastira, primjera apostolskoga žara i kršćanske čvrstoće, čiji herojski život još i danas prosvjetljava vjernike hrvatskih biskupija, podržavajući ih u vjeri i u crkvenome životu… Zahvaljujući njegovoj čvrstoj kršćanskoj savjesti, znao se oduprijeti svakomu totalitarizmu, te u vrijeme nacističke i fašističke diktature postao braniteljem Židova, pravoslavnih i svih progonjenih, a potom, u doba komunizma, 'odvjetnik' svojih vjernika, napose mnogih progonjenih i ubijenih svećenika. Da, postao je 'branitelj' Boga na ovoj zemlji, jer je postojano branio istinu i pravo čovjeka da živi s Bogom“ (Nagovor Benedikta XVI. u katedrali u slavlju Večernje s biskupima, prezbiterima, redovnicama, redovnicama i sjemeništarcima te molitvom na grobu bl. Alojzija Viktora Stepinca, 5. lipnja 2011.).

Draga braćo i sestre, molimo da Crkva u Europi na sinodskome putu bude otvorena Duhu Svetomu, u osluškivanju istinskih potreba braće. Molimo da bude Božja zagovornica u obrani čovjekova prava na život s Bogom pred starim i novim ideologijama, odnosno onima protiv kršćanske antropologije i pred izvanrednim situacijama koje pogađaju stanovništvo u Europi i u svijetu.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel: 01/ 4894 878
Mobitel: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr