HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.12.2022.

Adventska duhovna obnova za voditelje i članove crkvenih zborova

U organizaciji Nadbiskupijskog pastoralnog instituta i Hrvatskog društva crkvenih glazbenika u prostorima Instituta u subotu 3. prosinca 2022. godine održana je adventska duhovna obnova za voditelje i članove crkvenih zborova.

Na početku duhovne obnove sudionicima su prigodne pozdravne riječi uputili preč. mr. Ivan Lukić, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, i Ruža s. Domagoja Ljubičić, predsjednica Hrvatskog društva crkvenih glazbenika.



Duhovna obnova započela je zajedničkom molitvom Srednjega časa, a nakon molitve preč. Lukić je započeo s prvim izlaganjem na temu "Psalmi", što je ujedno bila glavna tema ove duhovne obnove.

U prvom dijelu predavanja preč. Lukić istaknuo je važnost stvaranja odnosa s Bogom. Kroz psalme je životno opisan odnos Boga i čovjeka: od stvaranja čovjeka i svijeta do povijesti spasenja. U njima možemo naići na izražavanje različitih emocija poput pokajanja, zahvale, radosti, pouzdanja s kojima se svatko od nas može poistovjetiti, svaki onaj koji pjeva i moli psalme. Na završetku prvog dijela voditelj je izrekao ove poticajne riječi: „Probuditi radost u srcu možemo samo ako imamo odnos s Bogom.“



U drugom dijelu preč. Lukić govorio je o samoj službi pjevanja u liturgiji. „Odnos s Bogom mora donijeti plodove. Što god činimo, ne činimo samo za sebe. Budimo kao stablo puno plodova, da i drugi mogu ubrati plod.“ Ako ove riječi preslikamo na liturgijsko pjevanje, tada dolazimo do zaključka da pjesma u liturgiji mora biti upućena Bogu, a tada će svaka duša pjevajući ili pak slušajući – slaviti Boga. „Učinimo svoje srce plodnom zemljom. Slušajmo, surađujmo, prihvaćajmo Božju riječ. Tada će se Bog roditi u našim srcima.“, riječi su kojima je voditelj završio izlaganja.

Nakon izlaganja sudionici su se uputili u Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca u kojem je voditelj imao kratki ispit savjesti nakon kojeg je uslijedilo euharistijsko klanjanje. Svi sudionici su imali mogućnost svete ispovijedi, a za vrijeme euharistijskog klanjanja pjevani su psalmi „Bog mi je svjetlost i spasenje“, „Blizu je Gospod naš, blizu je naše spasenje“ i „Uzdah se u Gospodina“.



Duhovnoj obnovi prisustvovalo je pedesetak sudionika koji su na ovaj način učvrstili zajedništvo te se duhovno pripremili za predstojeće blagdane.

Petra Hrvačić, mag. mus.
Ispišite stranicu: