Nadbiskup Kutleša zaredio trinaestoricu novih đakona

"U duhovnom pozivu Bog ima inicijativu. Isus kaže: "Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas." Bog u svojoj ljubavi uzima čovjeka, želi s njime surađivati kako bi na konkretan način donio poruku spasenja i zahvaća u konkretno vrijeme i prostor."

Nadbiskup Kutleša predvodio misno slavlje prigodom dolaska relikvija bl. Alojzija Stepinca na Sveti Duh

"Neka nas relikvije blaženog Alojzija osnaže kako bi bili svjetlo u svijetu, sol zemlje i kvasac koji mijenja svijet na bolje. Ponesimo u srcima našeg blaženog Alojzija Stepinca kao primjer, kao zagovornika i kao nadahnuće."

Nadbiskup Kutleša predvodio misno slavlje o spomendanu svete Cecilije

 "U životu svakoga od nas postoje trenuci milosti koji nam otvore obzore, prošire poglede, nakon kojih vidimo što nismo do tada vidjeli. Takvi trenuci automatski postaju razlogom slavljenja Boga. Pjevanje i gledanje, uho i oko u novosti života imaju jednu posve drugu dimenziju i perspektivu", istaknuo je nadbiskup Kutleša prigodom proslave sv. Cecilije.

Nadbiskup Kutleša posvetio župnu i samostansku crkvu Majke Božje Lurdske u Zagrebu

"Danas ovdje imamo živu Crkvu, zajednicu vjernika koja živi i daje plodove pobožnosti i svetosti. Posveta ovog bogoslužnog prostora izvanjska je kruna i pokazatelj onoga što Crkva u svojoj biti jest, a ujedno je i svjedočanstvo o aktualnosti riječi Božje koju smo čuli."

Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca

Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca nalazi se na Kaptolu 28 i služit će kao privremeni prostor za liturgijska slavlja budući da je Zagrebačka katedrala zatvorena zbog štete nastale u potresima 2020. godine.

Raspored misa i ispovijedanja dostupan je na poveznici.
"Dostojanstvo čovjeka, kojega je Bog stvorio slobodnim da čini dobro i odabire dobro, stežu okovi unutarnjeg ropstva grijeha; a onaj tko odabire grijeh, umanjuje svoje dostojanstvo i gazi tuđe." #nadbiskupKutleša

Aktualnosti

Razgovor s Ljubicom Polešćak, volonterkom župnog caritasa u Zaprešiću

"Volontiranje mi je donijelo neprocjenjivo iskustvo."

Zahvalno hodočašće Župe Brestje u Rim

Od četvrtka 30. studenog do nedjelje 3. prosinca. 

Crkve i crkveni objekti oštećeni u potresima

Na velikogoričku crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije vraćena zvona i kapa zvonika

Uoči Dana grada i svetkovine sv. Lucije, zaštitnice Turopolja.

Liturgijski pastoral

Emisije "Što se događa u sakramentima?"

Na Hrvatskom katoličkom radiju, poslušajte 10. emisiju o sakramentu krštenja.

Obred blagoslova adventskog vijenca i paljenje prve svijeće

Obred blagoslova adventskog vijenca i paljenje prve svijeće.

Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije

Objavljene izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

Stupaju na snagu na svetkovinu Rođenja Gospodnjega, na Božić, 25. prosinca 2022. godine.

Riječ Svetog Oca

3.12.2023.

Papin Angelus na Prvu nedjelju došašća

Danas, Prve nedjelje došašća, u kratkom evanđelju koje nam liturgija stavlja pred oči (usp. Mk 13, 33-37), Isus nam tri puta upućuje jednostavan i izravan poticaj: „Bdijte“ (rr. 33, 35, 37) .

Tema je dakle budnost. Kako bismo je trebali razumjeti? Ponekad o toj kreposti razmišljamo kao o stavu motiviranom strahom od neminovne kazne, kao da će meteorit pasti s neba i prijeti da će se na nas sručiti ako ga ne izbjegnemo na vrijeme. Ali to zasigurno nije smisao kršćanske budnosti!

Isus to prikazuje prispodobom, govoreći o gospodaru koji će se vratiti i njegovim slugama koji ga iščekuju (usp. r. 34). Sluga je u Bibliji „osoba od gospodareva povjerenja“, s kojim često postoji odnos suradnje i naklonosti. Sjetimo se, na primjer, da je Mojsije nazvan slugom Božjim (usp. Br 12, 7) i da Marija također za sebe kaže: „Evo službenice Gospodnje“ (Lk 1, 38). Budnost slugu se ne sastoji, dakle, u strahu, već u želji, u iščekivanju susreta sa svojim gospodarom koji dolazi. Spremni su za njegov povratak zato što ga vole, jer im je stalo da, kad dođe, nađe gostoljubiv i uredan dom: sretni su što će ga ponovno vidjeti, do te mjere da čekaju njegov povratak kao slavlje za cijelu veliku obitelj kojoj pripadaju.

Riječ Nadbiskupa

4.12.2023.

Homilija nadbiskupa Dražena Kutleše prigodom 100. obljetnice dolaska Franjevaca trećoredaca glagoljaša na Ksaver

Poznato je da prvih devet slova glagoljice (az, buki, vjedi, glagolju, dobro, jest, živjeti, zelo, zemlji) imaju značenje i izriču poruku: „Ja koji poznajem slova govorim da je vrlo dobro živjeti (na) Zemlji.“ Želi se kazati da su poznavanje slova i pismenost temelj dobroga života.
Poznavanje pisma i time poznavanje Pisama, poznavanje je i Krista, reći će sv. Jeronim. A upravo je zajedništvo s Kristom temelj i pretpostavka dobroga života na Zemlji. Vi ste, draga braćo franjevci, u svome poslanju, svome pastoralnom, dušobrižničkom i karitativnom radu toga bili svjesni i nudili ste konkretnu pomoć, pouku, utjehu, nadu i duhovnu hranu sakramenata svojim vjernicima u duhu vašega utemeljitelja sv. Franje Asiškoga.

Sveti Franjo je bio čovjek radikalne skromnosti i predanosti siromaštvu. Njegov život bio je odraz riječi koje je sam izgovorio: „Gdje je ljubav i mudrost, ondje nema ni straha ni neznanja. Gdje je strpljivost i poniznost, ondje nema ni srdžbe ni pometnje. Gdje je siromaštvo u veselju, ondje nema ni pohlepe ni lakomosti.“ Te nas riječi potiču na život u jednostavnosti i ljubavi prema bližnjima. U današnjemu svijetu, u kojemu materijalizam, relativizam i individualizam izrazito prevladavaju, ova je poruka i te kako aktualna pa bi se gornja izreka glagoljskih slova mogla  parafrazirati na sljedeći način: „Ja koji poznajem ljubav i mudrost mogu posvjedočiti da je vrlo dobro živjeti na zemlji“.

Imamo li danas doista mudrih ili samo stručnjaka za ovo ili ono područje? Imamo li onih koji svjedoče da je ljubav predanje i žrtva, a ne tek egoistična potreba koja treba biti zadovoljena? Jesmo li uopće svjesni da bez mudrosti koja dolazi od Boga i bez ljubavi koja se žrtvuje neće biti ni dobro ni moguće živjeti na zemlji?


Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel: 01/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr