Kardinal Bozanić predvodio proslavu svetkovine Svih svetih na Mirogoju

2.11.2020.POSLUŠAJTE KARDINALOVU HOMILIJU

KARDINALOVA HOMILIJA (tekst)


FOTOGALERIJAZagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je na svetkovinu Svih svetih 1. studenog 2020. godine na Mirogoju euharistijsko slavlje i molitvu za pokojne u koncelebraciji s rektorom crkve Krista Kralja preč. dr. sc. Vladom Mikšićem i kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zvonimirom Sekeljom. Zbog potresa koji je pogodio Zagreb, a u kojem je oštećena i crkva Krista Kralja, euharistijsko slavlje slavljeno je na otvorenom. Na početku slavlja rektor Mikšić pozdravio je Kardinala i okupljene vjernike izrazivši žalost zbog stradanja crkve kao i kompleksa Mirogoja u potresu. Zahvalio je Kardinalu na njegovoj blizini istaknuvši kako je sam Kardinal izrazio želju da se unatoč situaciji, kako zbog posljedica potresa tako i zbog pandemije COVID-a 19, održi euharistijsko slavlje i molitveno zajedništvo kao i svake godine do sada. 

Zahvaljujući na riječima pozdrava i pozdravljajući okupljene vjernike na početku slavlja, Kardinal je istaknuo važnost zajedništva, solidarnosti i molitve u ovim izazovnim vremenima naglasivši da upravo današnja svetkovina pokazuje da čovjek nikad nije sam ni ostavljen bez Božje prisutnosti, bez Božje milosti i zaštite.

Na početku homilije Kardinal je rekao da "današnja svetkovina Svih svetih širi naše vidike i potiče nas da pogled usmjerimo prema nebu te razmišljamo o životu koji nas očekuje u zajedništvu s Bogom i sa svima svetima. »Sad smo djeca Božja i još se ne očitova što ćemo biti« (1 Iv 3,2). Tim riječima naglašava sveti Ivan apostol stvarnost naše duboke povezanosti s Bogom kao i sigurnost naše buduće sudbine."

Osvrčući se na pročitani ulomak Evanđelja, Kardinal je istaknuo da "u zajedničkoj procesiji naše zemaljske povijesti dobri i pravedni, oni su koji u vjeri nose razna životna trpljenja, koji su već pročišćeni. Oni imaju snagu predvoditi, usmjeravati i gotovo gurati naprijed, prema višim idealima, one koji zastajkuju na putu. To primjećujemo u našim obiteljima, u našim vjerničkim zajednicama, u bremenitom tijeku ljudske povijesti. Tko ima pročišćeno srce otkriva pravi životni smjer, tko je prokušan trpljenjem vidi mnogo dalje, tko je milosrdan pomaže kako bi se iznova moglo započeti."
       
Istaknuvši da nam "zajedništvo svetih poručuje da smo i mi, svatko od nas, njima nastanjeni i da u sebi nosimo njihove otiske, jer njihovi izbori i svjedočanstva utječu i na nas", Kardinal je rekao da su sveti izazov za naš život navevši neke od blaženih i svetih s naših područja među kojima svojim primjerom pouzdanja u Boga posebno sjaji bl. Alojzije Stepinac.
         
U nastavku homilije, Kardinal je govoreći o mogućnosti dobivanja oprosta za pokojne podsjetio okupljene da zbog pandemije Covida-19, po posebnom mandatu pape Franje, taj se oprost ove godine može prenijeti na druge dane tijekom mjeseca studenog, po slobodnom izboru vjernika.
         
Osvrnuvši se na aktualnu situaciju vezanu uz pandemiju uzrokovanu koronavirusom, Kardinal je rekao: "Braćo i sestre, vrijeme pandemije, uzrokovane bolešću korona virusa, poljuljalo je mnoge ljudske sigurnosti te brojna pitanja ostavlja bez odgovora. Kako sam na drugom mjestu naglasio, situaciju koju živimo nije potrebno niti odviše dramatizirati, niti neodgovorno relativizirati. Ovo je vrijeme odgovornosti koje na svim područjima traži mobilizaciju ljudske solidarnosti i brigu za one koji su u nevolji, u potrebi i raznim kušnjama. Molimo posebno za oboljele, za one koji proživljavaju teške boli i kušnje, molimo za sve koji su prisiljeni na izolaciju. Osobito molimo Duha snage i jakosti za osoblje u zdravstvu, preko čijih se leđa prelamaju razni zahtjevi i odluke koje se često mijenjaju."
         
Homiliju je Kardinal završio pozivom na molitvu Bogu da nas oslobodi od pošasti koja je zahvatila sav svijet: "Molimo i za znanstvenike koji traže lijek protiv te nove kuge. Ali svoje pouzdanje još više oslonimo na Boga i pomoć odozgor. Ovo je vrijeme traženja novih sigurnosti i istinskih oslonaca. Braćo i sestre, ovo je vrijeme molitve, posta i obraćenja, stoga molimo:

Oče naš nebeski, ne dopusti da upadnemo u napast i oslobodi nas od zla pošasti koja hara svijetom.
Isuse Kriste, Sine Boga živoga, daj da nam ne uzmanjka kruh života – tvoja Euharistija.
Duše Sveti, jačaj nam nadu da Bog jedini pobjeđuje zlo.
Neka nam se svima dobri Bog smiluje. Amen."

Nakon popričesne molitve, uslijedila je procesija do središnjeg križa na Mirogoju gdje je Kardinal predmolio molitvu za pokojne i udijelio završni blagoslov. 

Liturgijsko pjevanje predvodio je komorni sastav Akademskoga muškog zbora Fakulteta elektronike i računarstava u Zagrebu pod ravnanjem Josipa degl’ Ivellia. Na završetku slavlja, Kardinal je zastao pred grobom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te se pomolio za pokojnika i blagoslovio grob. 


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr