Kardinal Bozanić zaredio desetoricu svećenika

5.6.2021.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u subotu, 5. lipnja predvodio je svečano misno slavlje u kojem je zaredio desetoricu svećenika u crkvi bl. Alojzija Stepinca na otvorenom u Mariji Bistrici.

 

HOMILIJA (audio)
HOMILIJA (tekst)
FOTOGALERIJA

Zaređena su petorica svećenika Zagrebačke nadbiskupije, trojica iz Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i dvojica iz Hrvatske karmelske provincije svetog oca Josipa.

Kardinal je na početku euharistijskog slavlja istaknuo kako su okupljeni oko posebnog slavlja kojeg trebaju pratiti očima vjere, uronjeni u molitve uživljeni u ono što će se danas u slavlju dogoditi.U homiliji je Kardinal istaknuo kako svaki čovjek kao dionik Kristova ministerijalnog svećenstva može u svetom Josipu naći identitet pastira tj., kako raspoznati volju Božju u svom zivotu te primjer vršenja očinstva i čuvara u odnosu na one koji su nam povjereni.„Josip je ljubio Mariju. Sanjao je s njom zasnovati obtelj te stoga poput drugih mladiće, svojih vršnjaka, sanja i planira vlastitu budućnosti. Ali kada mu je Bog provalio u život, ne doduše direktno, nego po onome što se dogodilo njegovoj budućoj ženi, to ga je dovelo do krize i namjere odrekne sebe i svojih osobnih planova.“
 

Kardinal je naglasio kako nas vjera ne štedi od zdvajanja, ali nam otvara put kako se ponašati kada se urušavaju naša očekivanja, a kako nam sveti Josip može biti pravi uzor u tome.

„Josip nam pokazuje primjer jer preuzima odgovornost pred stvarnošću stavljajući na stranu osobne projekte i ne tražeći objašnjenja za iznenađujuću i otajstvenu stvarnost pred kojom se našao. On tu novu stvarnost prihvaća vjerom.“„Dragi ređenici čuvajte Isusa i povjerenu Crkvu. Čuvati za Joispa, kao i za svakog svećenika koji na njemu nadahnjuje svoje svećeništvo, znači brižljivo voljeti one koji su im povjereni misleći prije svega na njihovo dobro koje se ostvaruje u budnom, pozornom i zauzetom srcu koje moli za povjerene mu vjernike, dapače, za sve koje susreće u svome poslanju.“Homiliju je završio riječima pape Benedikta XVI. koje je izrekao u zagrebačkoj prvostolnici, a kojima je pozvao sve svećenike da promatraju lik bl. kardinala Stepinca sukladno s Kristovim likom i njegovim mučeništvom te je pozvao mladomisnike da svoj „Evo me“ sjedine s Kristovim.Nakon homilije uslijedio je obred svećeničog ređenja u kojem su vlč. Višeslav Foretić, vlč. Hrvoje Maltarić, vlč. Vatroslav Siketić, vlč. Matija Slišković, vlč. Luka Tufeković, fra Darko Grmača, fra Vjeran Lazić, fra Mislav Lukačević, br. Marko Maglić i br. Stanko Pažin primili sakrament prezbiterata.Na kraju misnog slavlja Kardinal je čestitao mladomisnicima i pozvao sve, koji su na njihovim životim putevima i oni koji će se tek tamo naći, da im budu podrška.

Svečano misno slavlje završilo je podjelom mladomisničkog blagoslova.
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr