Nastavak hodočasničkih srijeda u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu

23.6.2022.

Hodočasničke srijede svetog Josipa nastavljaju se i tijekom ljetnih mjeseci u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Nakon pobožnosti, koju je predvodio rektor Svetišta mons. Antun Sente, uslijedila je sveta misa koju je predslavio vlč. Renato Belčić, župnik Župe svete Barbare u Vrapču i papin misionar milosrđa. Pjevanjem je misno slavlje animirao Mješoviti župni zbor „Panis angelicus“ pod vodstvom Tomislava Čekolja u srijedu 22. lipnja 2022. godine.


Na početku misnoga slavlja mons. Sente rekao je kako su 22. lipnja sve oči uprte u Sisak i dodao kako je na današnji dan 22.6. 1593. godine kršćanska vojska pod zapovijedanjem hrvatskog bana Tome Bakača Erdödyja pobijedila Osmanlije i tako zaustavila njihovo prodiranje do Beča, što im je bio konačni cilj. Upravo zbog toga ovaj je kraj dobio naziv „Predziđe kršćanstva“ jer je tu bila glavna crta obrane od tadašnjeg neprijatelja. S jedne strane branilo se kršćanstvo, a s druge islam je sve više napadao i osvajao. Kršćanska se vojska ujedinila i zadala teški poraz Osmanlijama u bitci kod Siska koja je trajala jedan sat. O važnosti tog događaja govore brojni tadašnji dokumenti i zapisi po čitavoj Europi. Kao zahvala za slavnu pobjedu katedrale u europskim metropolama svakog su dana u četrnaest sati zvonjavom svojih zvona zahvaljivale Bogu, a među njima i zagrebačka i sisačka katedrala.


 
„Danas mi pred našim nebeskim zaštitnikom svetim Josipom čuvamo tu uspomenu i zahvaljujemo Bogu na toj slavnoj pobjedi, o kojoj svjedoči i nadgrobna ploča bana Bakača Erdödyja u zagrebačkoj katedrali na kojoj stoji natpis In Deo vincit (u Bogu pobijedih). Spominjući se te slavne pobjede danas molimo za mir čitave Europe“, rekao je na početku misnog slavlja mons. Antun Sente.
 
U svojoj se homiliji vlč. Belčić osvrnuo na važnost vođenja uzornog kršćanskog života te kazao kako se svi rađaju kao originali, ali nažalost mnogi umiru kao kopije. "Čija si ti kopija i imaš li hrabrosti slijediti ono što ti je Bog pripremio - vlastitu originalnost. Ovih sparnih i vrućih dana znamo koliko nam dobro dođe svježina. Ponekad i naša duša pod tiranijom našeg ega i zle volje ne može disati, kao ni mi tijekom ovakvih dana. Obnovimo savez s Gospodinom, tako da naša duša može ponovno slobodno komunicirati sa Stvoriteljem i spoznati svoju originalnost“, kazao je u svojoj homiliji Papin misionar milosrđa vlč. Belčić.
 
Dodajmo ovome da su tijekom dana Josipovo svetište posjetili župljani Župe svetog Kvirina iz zagrebačkog naselja Pantovčak, predvođeni svojim župnikom preč. Vladimirom Kerečenijem, dekanom Gornjogradskog dekanata; župljani Župe svetog Vida iz Vrbovca, predvođeni župnim vikarom vlč. Mihaelom Hertarićem; župljani Župe svetog Šimuna i Jude Tadeja iz zagrebačkog naselja Markuševec, vođeni svojim župnikom vlč. Josipom Đurbekom; te župljani Župe BD Marije Žalosne iz zagrebačkog naselja Špansko, predvođeni župnim vikarom vlč. Lukom Tufekovićem, iz čega proizlazi da je Josipove svetište u Karlovcu od jutarnje zornice u 6 sati do kasnih večernjih sati bilo ispunjeno molitvom Josipovih štovatelja i hodočasnika.
 
U subotu 18. lipnja u Josipovu su svetištu slavili euharistiju župljani Župe Mučeništva Ivana Krstitelja iz Županje, predvođeni svojim župnikom vlč. Robertom Jugovićem; vjernici Buzetskog dekanata, predvođeni župnicima vlč. Josipom Mašinom i vlč. Jeronimom Jokićem; te župljani Župe svetog Mateja iz Mostara predvođeni svojim župnikom don Tomislavom Ljubanom. (MM/AS)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr