Pozdravna riječ kardinala Bozanića na 38. Redovničkim danima

23.9.2022.Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački

Pozdravna riječ na 38. Redovničkim danima


Zagreb – Dubrava, 23. rujna 2022. godine

Radosna srca pozdravljam sve sudionike Redovničkih dana 2022.  godine u Zagrebu. Dragi redovnici i redovnice i sve osobe posvećenog života, na ovogodišnjem susretu vi želite produbiti svoj poziv i poslanje u Crkvi i svijetu u okviru teme: „Posvećeni život u sinodalnoj Crkvi: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“. Vaš je zadatak u skladu s temom XVI. redovite opće skupštine Biskupske sinode.

Crkva zagrebačka upravo ovih dana zaključuje svoj sinodski hod kojim je hodala tijekom dva desetljeća. Pri otvaranju sinodskog procesa u Crkvi zagrebačkoj, na blagdan bl. Alojzija Stepinca 2002. godine, istaknuo sam da Sinodom želimo „vidjeti kako možemo biti snažnije svjetlo ljudima; kako živimo svoju crkvenost i kršćansko zajedništvo koje nam je darovano Radosnom viješću te kako možemo odgovoriti izazovima današnjice svojim kršćanskim identitetom“.

Stoga smo radosni da se naš sinodalni proces u novosti života povezuje sa sinodalnim hodom opće Crkve na koji nas je pozvao papa Franjo. Ujedno koristim priliku da odam priznanje članovima posvećenog života u Zagrebačkoj nadbiskupiji za dragocjeni doprinos Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije.
Sluga Božji biskup krčki Anton Mahnić znao je u ono vrijeme govoriti da je redovništvo znak i očitovanje pluralizma te demokratičnosti u Crkvi. Tijekom stoljeća redovničke zajednice njegovale su zajedništvo i razvijale razne oblike dijaloga i sudjelovanja svih svojih članova u životu zajednice, spominjem samo redovite dnevne ili tjedne susrete, kapitule, konstitucije…

Sinodalnost bi se, naime, trebala izražavati u redovitosti života i djelovanja Crkve. Sinodalnost na neki način označava poseban stil koji karakterizira život i poslanje Crkve. Ona  izražava narav Crkve kao Božjeg naroda koji je od Boga pozvan po Isusu Kristu u snazi Duha Svetoga da naviješta evanđelje. Taj Božji narod zajedno hodi prosvijećen Božjom riječju i ujedinjen u molitvi, kako bi mogao tražiti i razlučiti Božju volju i ići putovima na koje ga Bog poziva: prema dubljem zajedništvu, potpunijem sudjelovanju i većoj otvorenosti za ostvarenje poslanja u svijetu.

Drage redovnice i redovnici, Marija na svadbi u Kani pokazuje nam ključ sinodalnog stila koji se sastoji u gajenju naše blagonaklone pozornosti prema stvarnosti, u shvaćanju onoga što se oko nas događa te u sposobnosti da se na jasan, jednostavan, a u isto vrijeme hrabar i koncizan način kaže: „Vina nemaju!“ Tim riječima započinje dijalog u koji se uključuje i Isus, proširujući vidike. Kaže joj Isus: „Ženo što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!“

Taj dijalog završava konsenzusom u koji su svi uključeni, od trenutka kada Marija reče: „Što god vam rekne, učinite!“ Te Marijine riječi uvijek odzvanjaju u svakom susretu koji želi živjeti crkvenu sinodalnost. Samo se tako dolazi do vina radosti i nade, za kojim žeđa ne samo posvećeni život, nego i svekolika Crkva, čitav svijet i sve stvorenje.

Neka tako bude! Želim uspješan i plodan rad Redovničkih dana u Zagrebu!

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr