Vlč. Ivica Reparinac krstio Mateja, peto dijete obitelji Vukelić

25.9.2022.

Vlč. Ivica Reparinac krstio je, kao izaslanik Nadbiskupskog duhovnog stola Zagrebačke nadbiskupije, Mateja, peto dijete obitelji Vukelić, u nedjelju 25. rujna na misnom slavlju u 11 sati u Župi Tijela Kristova u zagrebačkom Sopotu.Vlč. Reparinac u homilije je naglasio: „Mi smo po krštenju s Kristom umrli! U poslanici Rimljanima Pavao tvrdi: „Krštenjem smo dakle zajedno s njime (s Kristom) ukopani u smrt“ (Rim 6,4). Dakle, naša smrt i uskrsnuće dogodilo se u krštenju. Tu umiremo starom čovjeku i istovremeno se rađamo kao novi ljudi. I krštenjem ovo dijete Matej bit će kršten iz vode i Duha Svetoga, te postati dijete Božje, a to znači da ulazi u jedan poseban odnos s Bogom, ovdje taj odnos ostvarivat će se u vjeri i milosti, a u nebu u punini božanskog sjaja. No, naša osjetljivost za potrebe drugoga ne svodi se samo na materijalnu pomoć, da gladnome pružimo komad kruha, dom beskućniku, posao nezaposlenome, skrb za bolesnika, pomoć unesrećenome.

Mi u krštenju već ovdje i sada postajemo dionici Kristove smrti i njegova uskrsnuća, ali već ovdje i sada pozvani smo živjeti kao Krist. Pozvani smo kao Božji suradnici svijedočiti ne samo da je Krist uskrsnuo, već da živimo za njega, a ne za sebe i svoje interese i užitke. Ako smo okrenuti samo prema sebi, onda ne možemo vidjeti potrebe drugih ljudi. No, naša osjetljivost za potrebe drugoga ne svodi se samo na materijalnu pomoć, da gladnome pružimo komad kruha, dom beskućniku, posao nezaposlenome, skrb za bolesnika, pomoć unesrećenome. Ne kuca uvijek netko na naša vrata da zamoli materijalnu pomoć. Ako ništa ne možeš položiti u prosjačku ruku, ali uvijek možeš nešto ponuditi njegovom umu, njegovu srcu i duši.

Ima među nama očajnika koji traže nekoga kome bi se mogli izjadati, ima siromaha koji traže podršku da ne klonu, ima onih koji u svojoj usamljenosti traže razgovor, ima onih koji traže pravi put u svome lutanju. Nitko od nas ne bi smio reći: nemam što dati! Ako ništa ne možeš položiti u prosjačku ruku, ali uvijek možeš nešto ponuditi njegovom umu, njegovu srcu i duši. Preko prispodobe o bogatašu i Lazaru, Isus nam želi otvoriti oči i srce da vidimo oko sebe ljude ne kao kamenje ili drveće, nego kao svoju braću i sestre u potrebi. Isus nas želi upozoriti da dijela milosrđa nisu samo preporučena, nego zapovjeđena. O njima ovisi naša vječna sudbina“, istaknuo je u propovijedi vlč. Reparinac.
 
Na kraju svete mise, obraćajući se obitelji Vukelić, župnik Ivica čestitao je roditeljima na otvorenosti životu, istaknuvši da krštenje Mateja nije samo radost za obitelj nego i za našu župnu zajednicu. Jer svakim krštenjem naša župna zajednica se povećava i pomlađuje, te je obitelji Vukelić uručen prigodni dar Nadbiskupije.

HKM

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr