Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Papin Angelus: Sveti Petar i Pavao bili su pravi ljudi sa svojim snagama i slabostima

U svom nagovoru prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na svetkovinu sv. Petra i Pavla 29. lipnja, papa Franjo se osvrnuo na primjer apostola Petra, ističući kako pokazuje put prema Krista svojom velikodušnošću i slabošću, piše Vatican News.
 
Uoči podnevne marijanske molitve papa Franjo osvrnuo se na primjer apostola Petra kojemu je Isus rekao: „Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju”. Papa se usredotočio na tri značenja grčke riječi za „stijenu”, koja može označavati stijenu, kamen ili oblutak.
 

Hrabar kao stijena

Najprije, primijetio je, Peter je stijena, što se vidi u trenucima kada je „jak, postojan, iskren i velikodušan”.
„Ostavlja sve kako bi slijedio Isusa”, rekao je Papa. „On prepoznaje Krista, Sina Boga živoga; zaroni u more kako bi brzo krenuo prema Uskrslome. Zatim, hrabro i odvažno naviješta Isusa u Hramu, prije i nakon što je uhićen i bičevan. Tradicija nam također govori o njegovoj postojanosti pred mučeništvom”.


Pouzdan kao kamen

Potom se Petrovo ime može shvatiti i kao „kamen”, čovjek koji pruža podršku drugima.
Papa Franjo rekao je da Petar podupire svoju braću i sestre u izgradnji Crkve. Evanđelja ga opisuju kako velikodušno odgovara na Isusov poziv, potvrđujujući želju drugih da slijede Krista te potiče zajednicu na naviještanje Evanđelja.
„On je ‘kamen’ – rekao je Papa – „pouzdana referentna točka za cijelu zajednicu”.


Slab kao oblutak

Istodobno, dodao je Sveti Otac, javlja se Petrova malenost, otkrivajući da je on ujedno kamenčić, „oblutak”.
„Ponekad ne razumije što Isus radi”, rekao je. „Kad se suoči s Isusovim uhićenjem, Petar dopušta strahu da ga obuzme i zaniječe Isusa, zatim se kaje i gorko plače, ali ne nalazi hrabrosti stati pod križ”.
Petar, dodao je Papa, također nastoji pobjeći iz Rima kada se u početku suočio s vlastitim mučeništvom, prema tradiciji Quo vadis.


Prava osoba sa snagama i slabostima

Petar obuhvaća svaki od ova tri aspekta, s kojima se svaki kršćanin može identificirati. „U Petru”, rekao je papa Franjo, „nalazimo snagu stijene, pouzdanost kamena i malenost običnog oblutka. On nije nadčovjek – on je čovjek poput nas, koji velikodušno kaže ‘da’ Isusu u njegovoj nesavršenosti”.
U Apostolu, Bog otkriva da je On taj koji čini „Petra jakim svojom milošću, sjedinjuje nas svojom ljubavlju i oprašta nam svojim milosrđem”.
Sveti Petar i Pavao, istaknuo je Papa, bili su pravi ljudi, sa svojim manama, snagama i slabostima.


Snaga, velikodušnost, poniznost

Na kraju je papa Franjo potaknuo kršćane neka se zapitaju na koji se način poistovjećuju sa svetim Petrom, te je molio da nam Blažena Djevica Marija pomogne nasljedovati njegovu snagu, velikodušnost i poniznost.
„Jesmo li svjesni svoje malenosti?” upitao je Papa, na kraju. „Prije svega, u našoj slabosti, povjeravamo li se Gospodinu koji ostvaruje velike stvari preko onih koji su ponizni i iskreni?”, prenosi Vatican News.