Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Okićen bor ispred zagrebačke katedrale

Uoči svetkovine Rođenja Gospodinova, u petak 22. prosinca 2023. godine okićen je bor na trgu ispred Zagrebačke katedrale. Kićenje bora uslijedilo je nakon misnoga slavlja u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca koje je predvodio zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško, u koncelebraciji s rektorom katedrale mons. Zlatkom Korenom.

FOTOGALERIJA



U uvodu u misno slavlje biskup Šaško istaknuo je kako nas Marijin hvalospjev uči slušanju, koje je "važna stvar za ovo vrijeme kojemu nedostaje radosne poniznosti da bismo čuli Boga koji danas govori." Naglasio je važnost razgovora kazavši kako Marija upravo zbog toga što sluša "upućuje pitanje i ulazi u razgovor s Bogom. I to je danas važno jer ima puno sredstava komuniciranja, ali nedostaje blizine, nedostaje razgovorne punine."

"Marija zna da njoj upućena Riječ donosi plod jer je Božja. Ona se Bogu ne vraća bez ploda, a svi ljudski životi zahvaćeni su istom Riječju", dodao je biskup Šaško.



Na kraju misnoga slavlja biskup je pozvao sve okupljene na misnom slavlju da se pridruže mladima na tradicionalnom kićenju bora ispred katedrale, koje je započelo još 2008. godine. "Taj nadbiskupijski bor uvijek je pokazatelj od čega živimo, od snage života koju daje Gospodin."



Obred kićenja bora predvodio je vlč. Filip Šešek, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, a pjesmom animirao Nadbiskupijski zbor mladih.

Na početku je pozdravio sve okupljene te istaknuo kako se ovaj bor tradicionalno kiti posljednji u gradu Zagrebu. "Okićen bor za nas je znak vjere u ispunjenost Božjih obećanja. Zato ga ne kitimo ranije u došašću, jer i čekanje ima dubok vjernički smisao. Čekanje je sastavni dio ljubavi, a ni radosti bez čekanja nema. I nikomu tko žurbom i nasiljem nestrpljivosti želi izbrisati čekanje nije do radosti i nije do ljubavi.



Osim strpljivosti, svojim polaganim rastom od malenoga sjemena uči nas Božjoj mudrosti. U nekoliko grama sjemena bora ima nekoliko stotina sjemenki. One nas uče o ljepoti neznatnosti, kao i Blažena Djevica Marija koja bdije nad tim vjerničkim hodom."



Nakon molitve i blagoslova kuglica okupljeni mladi i prisutni građani okitili su bor zajedno s vlč. Šešekom, koji je na bor stavio prvu kuglicu.

U kuglicama koje krase bor ispred Zagrebačke prvostolnice nalaze se licitarska srca, jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Zagreba, s ispisanim imenima svih župa Zagrebačke nadbiskupije.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije