Svečano proslavljen župni blagdan u Župi BDM Žalosne u Zagrebu - Špansko

16.09.2022

U radosnom i slavljeničkom raspoloženju u četvrtak 15. rujna 2022. godine vjernici Župe Blažene Djevice Marije Žalosne u Zagrebu – Špansko slavili su svoju župnu zaštitnicu.Svečano večernje euharistijsko slavlje predslavio je nekadašnji kapelan, a sada župnik i dekan u Gornjoj Stubici, preč. Nikola Jurković, u zajedništvu sa svećenicima Kustošijskog dekanata i svećenicima koji su u ovoj župi djelovali kao župni vikari. Vrijedno je istaknuti kako je svetu misu, kao i mise trodnevnice, pjevanjem uveličao Mješoviti pjevački župni zbor s pridruženim članovima ostalih župnih zborova.

Pripremajući se za ovogodišnju proslavu župnog blagdana trodnevnom duhovnom pripravom od 12. do 14. rujna, svete mise su predvodili i propovijedali bivši župni vikar, a sada župnik u Župi Soblinec, vlč. Dominik Glasnović; župni vikar u Stenjevcu mladomisnik vlč. Ivan Vujević i bivši domaći župni vikar, a sada župnik u Rozgi i Kraljevcu na Sutli, vlč. Alen Vrbek. Svaki od njih srcem i dušom govorio je o Mariji ženi, majci i patnici poručujući nam da se svatko od nas mora znati nositi sa svojom patnjom jer upravo u toj patnji susrećemo Gospodina. Patnja je put oblikovanja duše za nebo.Na sam blagdan Blažene Djevice Marije Žalosne preč. Nikola Jurković u svojoj je homiliji potaknuo vjernike na promišljanje o Mariji kao posebnoj ženi u povijesti spasenja. Ono što Mariju čini toliko posebnom su njene riječi "neka mi bude po Tvojoj riječi", a to je njezin "DA" dobrome Bogu jer prihvaćajući Božju odluku postaje majkom Božjeg Sina.

Blagdanom Gospe Žalosne želi se naglasiti kako, unatoč svom privilegiranom položaju majke Božjeg Sina, nije bila pošteđena duhovnih boli i patnje i na taj se način svrstala među nas obične ljude. Razmišljajući o Blaženoj Djevici Mariji Žalosnoj mnoge se majke mogu poistovjetiti s Marijom. Mnoge majke razmišljaju o sudbini svoje djece, posebno one koje žive u siromašnim dijelovima svijeta i razmišljaju o nerođenoj djeci koja su još u utrobi majke osuđena na patnju, bolest i ovisnost o stalnoj brizi. Ta patnja naših majki bliska je patnji Marije dok je primala mrtvo tijelo svoga Sina s križa i položila ga u grob.Preč. Jurković naglasio je da baš kroz tu patnju i bol spoznajemo koliko je važno vrednovati svoj život po zakonu Boga koji nas jedini nikada ne iskorištava i ne ostavlja. Marija i danas prolazi kroz sve naše patnje, ona je naša Majka i na sličan način kao što je bila prisutna uz svoga Sina, prisutna je i uz nas u svim našim patnjama i iskušenjima. Upućuje svoje molitve Gospodinu, pokazuje na naše nevolje i prepušta Gospodinu da djeluje.
 
Na kraju svoje homilije propovjednik je poručio vjernicima neka im Marijina molitva ne bude sredstvo iznude od Boga, već način koji će nam pomoći shvatiti Božji plan za nas. Zato se našoj Nebeskoj Majci možemo povjeriti i uvijek s pouzdanjem moliti zajedno: "Majko spasonosne boli, pridruži nas otajstvu križa, radi našeg obraćenja i spasenja, radi posvećenja naših obitelji i cijeloga nam naroda. Pomozi nam, Majko Žalosna, da po otajstvu boli postanemo sudionici slave tvoga Sina Isusa Krista, raspetoga, koji kao uskrsli živi i kraljuje."


 
Na samom kraju svečane svete mise župnik vlč. Mato Matić zahvalio je preč. Nikoli Jurkoviću na slavljenju euharistije i upućenim riječima. Zatim je prisutnim vjernicima predstavio sve svećenike koji su sudjelovali u koncelebraciji svete mise te im je zahvalio na sudjelovanju u proslavi blagdana župe. Nadalje, zahvalio je i zboru te svim pjevačima koji su sudjelovali na misnim slavljima, kako na trodnevnici tako i na blagdanskoj misi, te svima koji su svojim dolaskom i pomoći doprinijeli svečanosti ovoga slavlja.

Tekst: Blaženka Kadija
Fotografije: Miroslav Kadija