Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Duhovne vježbe za volontere župnih caritasa



Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao je duhovne vježbe za volontere župnih caritasa od 17. do 19. listopada u Caritasovoj kući za odmor u Kalju na Žumberku. Program duhovne obnove predvodio je vlč. Dragutin Goričanec, duhovnik pri Caritasu Zagrebačke nadbiskupije i povjerenik Zagrebačke nadbiskupije za pastoral osoba s posebnim potrebama.


Voditelj službe za župne caritase Robert Futač naglašava da je trodnevni program ovogodišnjih duhovnih vježbi, od 2008. godine osmih po redu, izvrstan oblik duhovnog rasta volontera, a svake godine duhovnik ga oplemenjuje novim sadržajima: »Svakoga dana duhovnik je slavio s volonterima svetu misu, a sudionici su imali priliku za svetu ispovijed i pojedinačni razgovor.

Zajedništvo su jačali molitvom svete krunice, međusobnim upoznavanjem, druženjem i zajedničkim blagovanjem. Za slavljenje sakramenata pripremali su se razmatranjem otajstava krunice, klanjanjem pred Presvetim i pokorničkim bogoslužjem. Pored uobičajene teme o važnosti molitve za duhovnu izgradnju, kroz razmatranja i duhovne nagovore više vremena posvećeno je važnosti opraštanja i poniznosti, a bilo je riječi i o opasnostima praznovjerja. U tome duhu vlč. Goričanec predvodio je molitvu opraštanja poslije nedjeljne župne svete mise.«

Na duhovnim vježbama za volontere župnih caritasa Zagrebačke nadbiskupije sudjelovalo je 28 volontera iz 11 župa - Uznesenja Blažene Djevice Marije - Oroslavje (3), Sv. Petra i Pavla - Kašina (2) Sv. Antuna Padovanskog - Sesvetska Sela (3), Sv. Benedikta - Blaškovec (3) te zagrebačke župe: Sv. Ivana apostola i evanđelist - Utrine (1), Presvetog Trojstva - Prečko (3), Bezgrešnog Srca Marijina - Jordanovac (2), Sv. Josipa Radnika - Gajnice (2), Sv. Nikole Tavelića - Kustošija (3), Sv. Mihaela arkanđela - Dubrava (3), Sv. Marka Križevčanina - Trešnjevka (3) - te jedna volonterka zagrebačkog Caritasa.
 
»Duhovne vježbe u Kalju bile su nešto najljepše što sam doživjela u posljednje vrijeme. Još nikada nisam prisustvovala sličnom događanju. Čula sam o duhovnim vježbama ali nisam imala nikakvih iskustava s njima. Puna sam lijepih dojmova i mogu reći da je to bila stvarno prava duhovna obnova koja obnavlja dušu i daje odgovore na mnoga otvorena pitanja. Duhovna obnova je produbila moju vjeru i potvrdila razmišljanja koja nisam imala s kime podijeliti. A voditelj, velečasni Goričanec je pravi Božji dar i neizmjerno sam zahvalna što sam ga imala prilike upoznati i biti sudionik ove obnove.«
Đurđa Novosel, soc. radnica, voditeljica Caritasa Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Oroslavju. (CZN)