Priopćenje s VI. sjednice biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine, Sisak, 2. studenog 2010.

 
U Biskupskom ordinarijatu u Sisku održana je 2. studenoga 6. sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine kojom je predsjedao zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić, a sudjelovali su varaždinski biskup Josip Mrzljak, križevački vladika Nikola Kekić, biskup bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak, zagrebački pomoćni biskupi mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski te domaćin sisački biskup Vlado Košić, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.
 
Biskup Košić pozdravio je sve nazočne, a osobito mons. Gorskog, koji je prvi put sudjelovao na sjednici metropolije. Biskup Košić je istaknuo da je to povijesna sjednica jer od davnine, kada je Sisak bio biskupijski grad, do danas u tom gradu nije se održao takav susret. U pozdravnom govoru biskup Košić je podsjetio da se zgrada Velikoga Kaptola u Sisku priprema za veliku obnovu koja bi trebala početi iduće godine, te da se u biskupiji grade dvije crkve – Sv. Marije Kraljice u sisačkoj župi Pohoda BDM te u Gori, a dovršavaju se crkve u Maji, u Divuši i Pokupskom.
 
U tijeku su i pripreme za Susret hrvatske katoličke mladeži 2012. godine. Također je najavio da će se u Sisačkoj biskupiji 9. studenoga okruglim stolom i misom obilježiti 20. obljetnica mučeničke smrti sisačkog župnika Antuna Grahovara.
 
Simpozij o Sisačkoj biskupiji, prozvan po buli ponovne uspostave Biskupije "Antiquam fidem", održat će se 3. i 4. prosinca a na samu godišnjicu, u nedjelju 5. prosinca, bit će misa zahvalnica u sisačkoj katedrali.
 
Kardinal Bozanić se zahvalio na pozdravu i rekao da je to prvi susret hrvatskih biskupa nakon što je papa Benedikt XVI. na poziv Crkve i države odgovorio da dolazi sljedeće godine u Hrvatsku, točnije u Zagreb.
 
Biskupi su razgovarali o hodočašću svećenika iz čitave Metropolije 4. travnja sljedeće godine u Ludbreg u povodu 600. obljetnice ludbreškog svetišta. Razgovaralo se i o zajedničkom pastoralnom djelovanju. Odlučeno je da se sljedeći susret održi u Bjelovaru. (IKA)