HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.03.2016.

Bez pomoći Caritasa teško bi se snašla

Roditeljima iz najudaljenijih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji na liječenje u Zagreb dovedu teško bolesno dijete, a nemaju sredstava platiti smještaj da bi tijekom liječenja bili uz svoje dijete, Caritas pruža mogućnost besplatnog boravka i prehrane u kući u Vukomercu.

»Bez pomoći Caritasa ne znam kako bih se snašla jer imam mala primanja«, izjavila je gospođa Mirjana, samohrana majka, dan prije povratka svojoj kući u Slavoniju sa sinom koji je bio dvadeset i jedan dan na liječenju od ulceroznog kolitisa u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj.
 
U veljači ove godine Caritas je gospođi Mirjani po drugi put osigurao besplatan smještaj i prehranu. Prvi put odsjela u ovoj kući u Vukomercu dvadeset dana iz istog razloga 2012. godine. »Možda ne bih nigdje imala takav mir kao u ovoj Caritasovoj kući«, ističe gospođa Mirjana, koja čvrsto čuva optimizam u svojoj duši i vedrinu na licu primjećujući kako time dodatno ohrabruje svoje dijete pritisnuto pogoršanjem bolesti. Zbog njegove bolesti jednom mjesečno dolazi u Zagreb na preglede/kontrole, no tada nigdje ne odsjeda, već se istoga dana vrate kući.
 
Dok je na smještaju u Caritasovoj kući u Srednjopoljskom putu na broju 20, gospođa Mirjana, zajedno s ostalim korisnicima ove Caritasove usluge, ima na raspolaganju sobu s krevetom, ormarom, stolom i balkonom, zajedničku kupaonicu i dnevni boravak.

U blagovanici je ujutro čeka zajutrak, a navečer, kada se kasno vrati iz bolnice, večera, koju priprema gospođa Marija, domaćica kojoj ova korisnica također upućuje sve pohvale. »Za obrok preko dana se snađem, a i javni prijevoz platim sama«, kaže gospođa Mirjana, koja sa svojim djetetom u Klaićevoj bude od 10 sati prijepodne do 8 sati navečer.
 
Caritas joj je puno pomogao. Osim besplatnog smještaja za vrijeme liječenja njezinog sina, te pomoći u odjeći i novcu, gospođa Mirjana bila je dvije godine smještena u jednoj Caritasovoj kući u Zagrebu za vrijeme Domovinskog rata. 
 
Sve usluge koje Caritas pruža kroz ovaj projekt su besplatne. Radi uspješnog nastavka rada, Caritas poziva sve pravne i fizičke osobe da se svojim donacijama podrže rad ove za roditelje teško bolesne djece i te kako važne kuće. Dobrovoljne priloge moguće je uplatiti na račun Caritasa Zagrebačke nadbiskupije pri Zagrebačkoj banci:
 
IBAN: HR1823600001101340277
Poziv na broj: 02950
Opis plaćanja: »Pomoć bolesnoj djeci i njihovim roditeljima«
Za uplate iz inozemstva: SWIFT ZABA HR2X
 
Obitelji koje su u potrebi za ovim oblikom pomoći trebaju se javiti u caritasovu socijalnu službu na adresi Selska cesta 165 • tel. 01/3636-123; 3668-824 • faks 01/3636-123 (CZN)
Ispišite stranicu: