HR

Aktualnosti

Objavljeno: 04.09.2023.

Biskup Gorski predslavio misu zaziva Duha Svetoga na zagrebačkoj Šalati

U ponedjeljak 4. rujna 2023. nova školska i vjeronaučna godina 2023./2024. započela je euharistijskim slavljem i zazivom Duha Svetoga u dvorištu Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti na zagrebačkoj Šalati za učenike, profesore i djelatnike škole.



Koncelebrirano misno slavlje predvodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački. U koncelebraciji je sudjelovao magistar sjemeništaraca konventualaca sa Svetog Duha u Zagrebu fra Zvonimir Pervan i preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa koji je ujedno i duhovnik Gimnazije. Tijekom misnog slavlja velik broj učenika i profesora pristupio je sakramentu pomirenja, a na raspolaganju za podjeljivanje samoga sakramenta bio je vlč. Luka Premelč, sjemenišni i gimnazijski duhovnik.

Na početku misnoga slavlja biskup Gorski, prenoseći pozdrave zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše, obratio se okupljenima: “Oko nas su, kao što vidimo - skele; buka koja odzvanja od radova na obnovi naše potresom ranjene crkve i to me nekako podsjeća na moje hodočašće u Svetu Zemlju gdje sam, zajedno sa hodočasnicima, ulicama Jeruzalema molio pobožnost križnoga puta i gdje se može uvijeke vidjeti ista slika – kršćani mole, a druge vjeroispovijesti koje tamo žive rade u jednom zaglušujućem žamoru. Dragi učenici, s ovoga mjesta vam obećajem da ćemo iduće godine ovu svetu euharistiju opet slaviti u obnovljenoj sjemenišnoj crkvi Srca Isusova te ćemo moći sabranije slaviti sveta otajstva naše vjere.”



Razlamajući Božju riječ uzetu iz Pavlove Prve poslanice Solunjanima te Lukina evanđelja (usp. 1 Sol 4, 13-18;Lk 4, 16-30) mons. Gorski je naglasio: “U današnjem evanđelju Isus prolazi put od prihvaćanja i aklamacije svoje riječi do mržnje koju ta ista riječ čini u njegovim slušateljima. Zašto se to događa? Isus govori istinu, a mi primjećujemo kako je vjera njegovih sunarodnjaka vrlo mala. Ne prihvaćaju Isusa kao Boga i Spasitelja, a za primjer On ima daje osobe koje su pogani, dakle, nisu vjernici, a bili su u svojim molbama pred Bogom uslišani. Slobodno možemo reći da je današnja situacija iz naviještenog evanđelja u krajnju ruku čudna. Dragi gimnazijalci! Isus nam i danas zbori kao što je govorio nekada kako su evanđelisti i zapisali. Kako mi prihvaćamo Isusa? Jeste li i vi došli do situacije u svome životu da nakon toliko godina odslušanog vjeronauka sami sebe kažete: 'Pa ja sve znam o Isusu' – i onda, umjesto prihvaćanja Isusa dolazi do odbijanja?! Dragi profesori! Što je vaš Nazaret? Gdje je mjesto prihvaćanja ili odbijanja Isusa u našim životima? Zašto nam se to onda recipročno događa i u međuljudskim odnosima?” upitao je okupljene biskup Gorski.

U nastavku svoje nadahnute homilije biskup je pokušao dati i odgovore na postavljena pitanja ustvrdivši da “nam se to sve događa zbog dva razloga – tame grijeha i neznanja. Grijeh gradi zidove i priječi nas da prihvatimo istinu o sebi, a zbog vlastitog neznanja mi se bojimo nepoznatog i onoga što ne možemo kontrolirati. Vidite, dragi mladi, što nam se zbog toga događa – kada druge izoliramo, sebe izoliramo i zato vas pozivam da prihvatite Isusa u svoj život kako bi mogli prihvatiti druge koji se nalaze u vašim obiteljima, razredu, župi… Pomazani ste svetom krizmom – to je snaga za život. Stoga, kada se nađete u stisci, molite se Duhu Svetom da vas vodi i ojača, da bude vaš životni pratilac.”



Završavajući svoju propovijed okupljenim profesorima, učenicima, odgajateljima i djelatnicima Gimnazije biskup Gorski je za uzor stavio molitvu predanja sv. Tome Akvinskoga koji, iako je bio silno pametan, znao je da bez Boga ne može učiniti ništa. Zaželio je učenicima oštroumnost u učenju te napredak u znanju, a profesorima milost tumačenja uz želju za blagoslovljen novi početak školske i vjeronaučne godine.

Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem te Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije pod ravnanjem profesorice Ankice Juričić svojim glazbenim muziciranjem.



Pred kraj misnog slavlja biskup Gorski izmolio je prigodnu blagoslovnu molitvu za početak nove školske i vjeronaučne godine, a potom je uslijedila kratka svečanost dodjele priznanja pod nazivom “Srce NKG-a – Anamarija Carević” koje Gimnazija dodjeljuje prema nominacijama učenika za svjedočenje življenja različitih vrlina učenicima škole koji donose pozitivne promjene i stvaraju nove vrijednosti, grade odnose povjerenja, stvaraju pozitivnu i prijateljsku atmosferu, daju kreativna rješenja, predano pristupaju radnim zadacima, rado pomažu, pokazuju izvrsnost u svemu što rade i sl. Nagrade za proteklu školsku godinu tako su primili sljedeći učenici: Noa Vlahović, Matej Mlinarić, Laura Barun, Marta Crljen, Iva Mišetić i Martina Bošnjak.



Po završetku misnoga slavlja, a prije završnoga blagoslova, preč. Matija Pavlaković, rektor Sjemeništa i duhovnik Gimnazije, zahvalio je u ime ravnateljice škole prof. Ljube Duvnjak i svih okupljenih ocu biskupu na dolasku i nadahnutoj homiliji, posebno pozdravivši ovogodišnje prvaše. Zaželio je svima sretan početak nove školske i vjeronaučne godine kako bi Gospodin svojom blizinom pratio i blagoslovio učenike, profesore i djelatnike Gimnazije, a roditeljima i odgojiteljima udijelio strpljivost i brižnost u služenju mladima koji traže uzore svojih života.

Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti ima svoju dugu povijest i tradiciju u gradu Zagrebu. Osnovana je 1920. godine, a u njoj su brojni naraštaji utkali svoje talente i sposobnosti. U novu je školsku godinu ušla s upisanih 384 učenika u šesnaest razrednih odjela, od kojih su 14 sjemeništarci iz 6 nad/biskupija iz Hrvatske i BiH, a jedan je učenik redovnički sjemeništarac franjevaca konventualaca sa zagrebačkog Svetog Duha. U školi je zaposlen 51 djelatnik.

Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu
Ispišite stranicu: