HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.04.2022.

Biskup Šaško podijelio sakrament svete potvrde u Župi sv. Petra apostola

Župa svetog Petra apostola u Zaprešiću proslavila je podjelu sakramenta svete potvrde u crkvi sv. Ivana Krstitelja u subotu 23. travnja. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Ivan Šaško u koncelebraciji s prof. fra Antom Crnčevićem, zaprešićkim dekanom i župnikom vlč. Ivanom Frkonjom, župnim vikarom Vatroslavom Siketićem i prof. Ilijom Čabrajom.



U svom pozdravnom govoru, dobrodošlicu je zaželio otac krizmanice i krizmanika Krešimir Horvat istaknuvši kako je prisutnost biskupa kao djelitelja svete potvrde jedno veliko ohrabrenje za mlade ljude koji u ovim nesigurnim vremenima trebaju ne samo riječi ohrabrenja nego i evanđeoski putokaz.

Biskup Šaško, prenoseći pozdrave zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića osobito krizmanicima i krizmanicama, u uvodu slavlja rekao je: "Uskrsni pozdrav Kristova mira vama, kumovi i kume, vama, dragi roditelji i rodbino, vjeroučitelji i nastavnici; cijeloj župnoj zajednici i svima koji su pomagali u pripremanju ovih mladih kršćana i kršćanki za radost sakramenta svete potvrde."



U prigodnoj propovijedi biskup Šaško tumačio je dio završetka evanđelja po Marku o uskrsnom jutru gdje apostoli umjesto oduševljenja i neizrecive radosti pokazuju poteškoću vjere u Uskrsnuće. "Apostoli, stupovi kršćanske vjere, nisu prikazani kao nepoljuljani velikani, nego kao ljudi koji idu putem vjere, sa svim njegovim zahtjevnostima; da ne bismo rekli: Njima je bilo lako. Oni su živjeli s Isusom", rekao je biskup.

Obraćajući se krizmanicima mons. Ivan Šaško ohrabrio je 110 mladih krizmanika i krizmanica rekavši kako im Isus želi dati Duha Istine jer On u nama ponovno stvara, obnavlja i vraća radost, prati naše korake, daje sigurnost i maštovitost u kršćanskoj ljubavi.



Biskup Šaško očinski je upozorio krizmanike: "I u današnjem slavlju i u danima koji su pred vama nemojte zanemariti dragocjeni dar koji vam se daje, nemojte ga obescijeniti nekršćanskim ponašanjem."

U svojim zaključnim riječima biskup je protumačio kršćanske znakove na uskrsnoj svijeći kao sažetak naše vjere, a dotaknuo se i krizmanog ulja.



Na kraju svete mise biskup Šaško fotografirao se s krizmanicima, Zborom mladih Stijene i ministrantima, a kao uspomenu na ovaj lijepi događaj, krizmanici su zahvali svima koji su se utkali u njihovo slavlje počevši od župnog vikara Vatroslava Siketića, župnika Ivana Frkonje, vjeroučiteljice Sanje Blažine, razrednika i roditelja.

Svečano misno slavlje animirao je Zbor mladih Stijene pod vodstvom Marije Nikolić.
Ilija Nikolić
Ispišite stranicu: