HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.09.2023.

Blagoslovljen kip sv. Jakova u Mariji Bistrici

U nedjelju 3. rujna u Mariji Bistrici brojni Camino hodočasnici proslavili su 820 godina od prvog pisanog spomena hodočašća Hrvata na grob sv. Jakova u Španjolsku i zahvalili Bogu za brojna Camino hodočašća Hrvata u novije vrijeme u galicijsko svetište.



Svetu misu u crkvi bl. Alojzija Stepinca predslavio je preč. Domagoj Matošević, rektor Svetišta, uz koncelebraciju vlč. Josipa Čuliga, upravitelja župa sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom i Duha Svetoga u Noršić Selu. Članovi Bratovštine sv. Jakova i udruge Ekosspiritus iz Samobora obukli su svoja svečana bratovštinska odjela i narodne nošnje samoborskih župa te su na oltar prinijeli kameni kip sv. Jakova apostola, rad gospodina Slavka Bunića iz Ivanca. Kip će biti izložen u prostoru budućeg gostinjca, hodočasničkog prenoćišta. Kip je na kraju mise blagoslovio preč. Matošević te istaknuo da će kip biti trajno izložen na čašćenje brojnim hodočasnicima pješacima koji će u Svetištu naći prenoćiste i odmorište za tijelo nakon napornih hodočašća.

U Zadru je već 1203. godine djelovala Bratovština sv. Jakova koja je pomagala hodočasnike koji su kretali u Španjolsku na grob sv. Jakova apostola, Od 2015. godine u Samoboru, u župi Duha Svetoga u Noršić Selu djeluje Bratovština sv. Jakova apostola. Bratovština je u osam godina svoga djelovanja zauzela značajno mjesto u pastoralu hodočasnika koji se u našem vremenu spremaju na grob sv. Jakova u Galiciju, u Španjolsku. Danas Bratovština broji tridesetak članova, muškaraca i žena koji nastoje širiti pobožnost prema sv. Jakovu, omiljenom svecu koji je s Gospodinom prolazio sve važne životne trenutke.



Članovi Bratovštine razvijaju u Hrvatskoj mrežu Camino puteva koji će se spojiti s Camino putevima, koji preko čitave Europe nude hodočasnicima priliku za pješačke dionice koje sve za cilj imaju dolazak na svečev grob. U mreži puteva u Hrvatskoj svetište Majke Božje Bistričke bit će ucrtano u hodočasničku mrežu Camino puteva, a gostinjac koji se gradi u Svetištu dobro odmorište putnicima. Rektor preč. Domagoj Matošević, koji je prije nekoliko godina i sam hodočastio pješice glasovitom francuskom rutom Camina, podupire ideju razvijanja hodočasničkog Camino turizma koji u čitavoj Evropi bilježi svake godine rast.

Proslavi su nazočili brojni uzvanici: gđa Tatjana Horvatić, izaslanica ministrice kulture, g. Damir Galoić, izaslanik župana Krapinsko-zagorske županije, g. Ivan Josip Milički, načelnik općine Marija Bistrica, g. Damir Kresić, ravnatelj Instituta za turizam i gđa Petra Škrobot, gradonačelnica grada Samobora.

Na kraju vrijedne domaćice Društva sv. Izidora seljaka, udruge Ekosspiritus i članovi Bratovštine sv. Jakova pripremili su agape za sve sudionike ovog događaja te ostali u zajedništvu i razgovorima, dijeljenju dojmova i održanog misnog slavlja.

Radovan Librić

Ispišite stranicu: