HR

Crkve i crkveni objekti oštećeni u potresima

Blagoslovljena kupola zvonika crkve sv. Franje Asiškog na zagrebačkom Kaptolu



Nakon tri godine na zvonik zagrebačke crkve sv. Franje Asiškog na Kaptolu u ponedjeljak, 19. lipnja, vraća se kupola u kojoj će se nalaziti povelja o obnovi franjevačkog samostana. Misu zahvalnicu za sve učinjeno u franjevačkoj crkvi u nedjelju, 18. lipnja, predvodio je provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, a propovijedao je gvardijan samostana fra Smiljan Berišić.
 
Podizanje kupole na toranj samostanske crkve sv. Franje Asiškog u Zagrebu započet će u ponedjeljak, 19. lipnja, u jutarnjim satima. Unutar kupole bit će stavljena povelja u kojoj je opisano kako je zaslugom Vlade Republike Hrvatske preko Fonda solidarnosti financirana konstruktivna obnova franjevačkog samostana na zagrebačkom Kaptolu.



Da se obnova samostana nakon razornih potresa činila nemogućom misijom, potvrdio je u propovijedi fra Smiljan Berišić. “Zašto? Niti smo imali nešto novaca, niti smo imali znanja i sposobnosti da bismo to znali sami učiniti. No, dobri Bog je providio i pronašao dobre ljude koji su omogućili obnovu samostana”, istaknuo je fra Smiljan Berišić.

Nakon mise provincijalni ministar fra Milan Krišto blagoslovio je kupolu te je istaknuo kako je s podizanjem kupole završena prva faza obnove samostana. “To je zahtjevan projekt. U ponedjeljak se stavlja kupola na toranj koji je obnavljan i osnažen kako bi odolijevao jačim potresima, a kad su takvi događaji običaj je Crkve da se stavlja povelja kao dokaz o obnovi”, istaknuo je fra Milan.

Blagoslovu kupole prisustvovala je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je naglasila kako je uz obnovu zagrebačke katedrale, isusovačke bazilike i sisačke katedrale, franjevački samostan na zagrebačkom Kaptolu jedan od najvećih projekata obnove sakralnih objekata. “Drago mi je da je ova prva dionica obnove samostana završena. Franjevci su realizirali oko 10 milijuna eura u ovoj prvoj fazi. A ono što nam je najvažnije da je crkva sigurna i da je zvonik siguran. Mi ćemo dalje nastaviti s obnovom”, istaknula je ministrica kulture.



Kako je pojasnio provincijski ekonom fra Ivan Utješinović, povelja o obnovi franjevačkog samostana koja ide u kupolu obnovljenog tornja sadrži dva dokumenta. Jedan su potpisali zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, provincijalni ministar fra Milan Krišto i gvardijan samostana fra Smiljan Berišić, a drugi ministrica kulture Obuljen Koržinek i fra Ivan Utješinović.

Podsjetimo, mise se u crkvi sv. Franje Asiškog na zagrebačkom Kaptolu ponovno slave od Uskrsa ove godine.

IKA
Ispišite stranicu: