HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.08.2023.

Članovi udruge Ekosspiritus i HPD-a Sv. Patrika hodočastili sv. Bernardu

Članovi udruge Ekosspiritus i HPD-a Sv. Patrika iz Samobora sudjelovali su od 11. do 14. kolovoza 2023. na hodočašću sv. Bernardu povodom stote godišnjice proglašenja sv. Bernarda zaštitnikom planinara i svih koji borave u planini.



Hodočašće je započelo od kapele Kraljice Hrvata u Maloj Jazbini kod Samobora gdje se nalazi slika sv. Bernarda, a hodočasnici su primili blagoslov s moćima sveca.

Svoj put nastavili su prema Italiji gdje ih je, u katedrali u Novari, dočekao don Mario Perotti, kanonik katedrale s kojim su molili na grobu sv. Bernarda. On im je govorio o životu tog sveca, ali i s velikom naklonošću komentirao njihova nastojanja da se u Hrvatskoj još više proširi znanje o zaštitniku planinara.

Sljedeći dan uspeli su se prema prijevoju Grand St-Bernard koji im je bio konačni cilj i gdje su u kapeli gostinjca sv. Bernarda sudjelovali na misnim slavlju. Završna točka hodočašća bila je Padova, gdje su hodočasnici obišli baziliku sv. Justine i grob sv. Luke, baziliku sv. Antuna Padovanskog i svetište sv. Leopolda Mandića gdje su sudjelovali u zajedničkom misnom slavlju.

Katarina Pučar
Ispišite stranicu: