HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.02.2016.

Drugi dan trodnevnice na Švarči



Drugog dana trodnevnice povodom proslave suzaštitnice Župe sv. Franje Ksaverskog na Švarči, Gospe Lurdske, održana je u utorak, 9. veljače duhovna obnova.

Tema drugog dana trodnevnice i duhovne obnove bila je: „Druga Božanska Osoba – Riječ Očeva“, a predvoditelj je bio konventualac fra Tomislav Cvetko sa zagrebačkog Svetog Duha, koji želi u tri dana razmatrati o Osobama Presvetoga Trojstva, a na sam blagdan Gospe Lurdske razmatranje će biti posvećeno Presvetoj Djevici Mariji.

I ove druge večeri kratka duhovna obnova je počela sakramentom ispovijedi i molitvom krunice, a središnji događaj je, svakako, bio svečano euharistijsko slavlje koje je u koncelebraciji sa župnikom vlč. Dujom Kurtovićem, predvodio i propovijedao fra Tomislav Cvetko koji je u svojoj posebno nadahnutoj propovijedi govorio o našem Gospodinu Isusu Kristu, Riječi Očevoj i našem Spasitelju i Otkupitelju.

Između ostaloga, fra Tomislav je spomenuo sljedeće: „U povijesti čovječanstva vidljivo je kod raznih umjetnika, bilo da su kipari, slikari, pisci i drugi koji mnogo puta i u više navrata u svojim umjetničkim djelima govore, pišu, crtaju i stvaraju skulpture na temu našega Gospodina Isusa Krista.

Mislim da možemo reći da ne postoji stalež koji nije prikazao određenu epizodu Isusova života, bilo da se radi o njegovu djetinjstvu, njegovim čudesima, njegovom pastoralnom radu i evangelizaciji apostola kroz tri godine ili pak o Njegovoj Muci, Smrti i Uskrsnuću, odnosno Njegovom Otkupiteljskom djelu.“   

Razmišljajući o zadanoj temi, propovjednik fra Tomislav se upitao: „Tko je Isus Krist?“ pa nastavio: „Ako krenemo od početka od vijeka, prije nego je svijeta bilo, Isus Krist je Druga Božanska Osoba - Riječ Božja po kojoj je Bog sve stvorio, a nakon grijeha, Isus je obećani Mesija koji će doći i kojega će
Otac poslati da spasi grješno čovječanstvo. Tko je, dakle, Isus Krist ? – Isus je spoj Neba i zemlje.  On je spoj Nebeske i zemaljske ljepote.  On je punina sve ljepote što postoji u cijelom Svemiru.“

Nakon euharistijskoga slavlja slijedilo je kratko klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu po kojemu je uz birane riječi  fra Tomislav proslavio Drugu Božansku Osobu – našega Gospodina Isusa Krista, te uz zazive litanija Božanskoga Milosrđa iskazao pobožnost i štovanje Isusu kao našem Spasitelju i Otkupitelju.



Zatim je slijedilo predstavljanje i izlaganje relikvije svete s. Faustine Kowalske po kojoj se objavio Isus kao Milosrdni Spasitelj i Otkupitelj.  

Na samom kraju, voditelj ove kratke duhovne obnove, fra Tomislav je uz asistenciju župnika vlč. Duje Kurtovića podijelio sakrament bolesničkoga pomazanja prisutnim vjernicima koji su to željeli i koji su bili spremni primiti ovaj sakrament.  

Cjelokupni glazbeni program ovoga drugoga, kao i prvoga dana trodnevnice, pratio je svojom sakralnom glazbom VIS „Jesus Freakz“ iz Novoga Zagreba.


Juraj Grabovac
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: