HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.08.2023.

Duhovno-formativni susret bogoslova Zagrebačke nadbiskupije

Bogoslovi Zagrebačke nadbiskupije četvrte i pete godine formacije sudjelovali su na duhovno-formativnom susretu u Domu sv. Martina na Malom Lošinju od 21. do 26. kolovoza.

 
Susret su pripremili i vodili preč. Ivan Lukić, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu i vlč. Toni Potrebić, odgojitelj u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu.

Tijekom susreta, u različitim radionicama, obrađivana je tema svećeničkog celibata na temelju enciklike pape sv. Pavla VI. Sacerdotalis caelibatus. Četrnaestorica bogoslova promišljali su o različitim aspektima stvarnosti celibata, kao i o teološkim razlozima koji potvrđuju njegovu vrijednost kako tijekom povijesti tako i u današnjem vremenu. Preostalo vrijeme bogoslovi su provodili u međusobnom druženju, kupanju i sportu.

U četvrtak, 24. kolovoza, na blagdan sv. Bartola, apostola i spomendan blaženoga Miroslava Bulešića, mučenika bogoslovi su pohodili župnu crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije u Malom Lošinju gdje je misu predslavio vlč. Toni Potrebić uz koncelebraciju nekoliko svećenika. Nakon mise bogoslovi su ostali na zajedničkom objedu i druženju uz pjesmu u prostorijama Župe.


 
Duhovno-formativni susret prilika je za bolje međusobno upoznavanje bogoslova Zagrebačke nadbiskupije i dijeljenja razmišljanja o pojedinim temama koje se tiču svećeničkoga života. Osim toga cilj ovogodišnjeg susreta bio je upoznavanje i prepoznavanje celibata kao jednog od ideala svećeničkog života. 

Filip Pranjić
Ispišite stranicu: