HR

Crkve i crkveni objekti oštećeni u potresima

Franjevačka crkva u Samoboru otvorena za bogoslužja

Franjevačka crkva Marijina Uznesenja na nebo u Samoboru u subotu 23. rujna otvorena je nakon obnove te nakon devet mjeseci bogoslužja na samostanskom hodniku i tri godine otkad je stradala od potresa. Iako se radovi nastavljaju, unutarnje skele su maknute, a crkva je ponovno sigurna za bogoslužja.


Cjelodnevno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom započelo je u 9 sati ujutro. Svečano misno slavlje, kao delegat zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, predvodio je dekan i župnik samoborski preč. Ivica Cik, u koncelebraciji s gvardijanom samoborskog samostana fra Željkom Janjićem i braćom franjevacima.

Na početku euharistije preč. Ivica Cik blagoslovio je vodu i prostor crkve. U svojoj homiliji istaknuo je važnost crkve za egzistenciju i socijalizaciju. "Čovjek kada nema crkve i obiteljskog doma na neki način je siromah. Kada nema crkve, nema istinskog doma, nema se gdje okupljati i Bogu moliti, ali i slaviti. To zajedništvo potiče nas da tražimo ono što nam je potrebno od Gospodina. Crkva nas treba, ne samo crkva kao građevina, već kao mjesto gdje Bog živi, jer ovo je kuća molitve, ovdje su vrata Nebeska". Propovjednik je naglasio važnost zahvaljivanja Bogu na primljenim milostima i dodao kako se iznova u ovoj crkvi slavi spasenje i zajedništvo u kojem molimo jedni za druge, ali i s drugima, kako bi Gospodin zaista uslišao naše molitve.



Svetu misu animirao je zbor Marina Rimca, a svečanosti su nazočile sestre Služavke Malog Isusa, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te gradonačelnica Samobora Petra Škrobot. Na kraju euharistije fra Željko Janjić, gvardijan samoborskog franjevačkog samostana, zahvalio je svima koji su na bilo koji način pridonijeli obnovi.
 

Silvija Blažević
Ispišite stranicu: