HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.09.2023.

Hodočašće liječnika katolika svetom Josipu, čuvaru života

Članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva hodočastili su u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu u subotu 2. rujna 2023. godine.



Na inicijativu zagrebačke podružnice HKLD-a na hodočašću su sudjelovali članovi zagrebačke i karlovačke podružnice. Misno je slavlje predvodio prof. dr. Ivan Bodrožić, nacionalni duhovnik, a koncelebrirali su dr. Draženko Tomić, OFM, duhovnik zagrebačke podružnice HKLD-a, i mons. Antun Sente, rektor Josipova svetišta. Na kraju misnog slavlja članovi HKLD-a iz Zagreba i Karlovca uručili su prigodni dar mons. Ferdinandu Vražiću povodom njegovih 60 godina svećeničke i 20 godina službe duhovnika u karlovačkoj podružnici HKLD-a.



U prigodnoj homiliji prof. Bodrožić kazao je da je dobro poslušanu Božju riječ o talentima staviti u kontekst liječnika koji hodočaste svetom Josipu.

Liječnicima koji se okupljaju u Katoličkom liječničkom društvu želi posvijestiti da im Bog nije dao talente samo kao medicinsku vještinu. Ona jest Božji talent i ona je Božji dar. Poznato je da netko može i zlorabiti talent. Naime, talenti su nam dani da čuvamo život, dok neki vrlo negativno koriste svoje talente za uništavanje života. Kao što je sveti Josip bio čuvar i zaštitnik Božjega života na Zemlji, tako nas Gospodin poziva da se nadahnjujemo na primjeru života svetog Josipa. Ono što imamo kao vještinu nije naše privatno i nemam pravo reći "Ja sam liječnik i mogu što hoću, mogu i ubiti ako hoću jer imam tu vještinu, vješto oduzeti život." Nemamo na to pravo jer su nam dani talenti i vještine da ih živimo sukladno Božjem daru, da budemo oni koji liječe, koji štite, koji daruju život, koji bdiju nad životom kao što je to činio sveti Josip i zavrijedio je dodatne milosne darove.



Vještinama i sposobnostima koje imamo valja upravljati sukladno volji Gospodarevoj, a znamo što Gospodin i Gospodar naš od nas hoće. Došao je među nas i doista želi na prisan način biti s nama. Želi kao što je Josipu bio u naručju biti s nama da nas njegova nježna ljubav uvjeri u sve ono što on govori i da snagom toga živimo preobraženo i drugačije, nego što žive oni koji misle da imaju vještinu i da njome mogu raspolagati kako ih je volja bilo časno, bilo nečasno, bilo za život ili protiv života.

"Stoga molimo milost od Gospodina da nikada ne zakopavamo svoje talente, nego dapače da ih živimo, da ih svjedočimo i da ih radosno s drugima dijelimo i da ono što nam Gospodin dade uvećavamo kako bi mogli uvoditi druge ljude u radost svoga Gospodara kada im štitimo život. Na taj ćemo način svjedočiti, a i drugima pomagati da i sami primaju svoj život na dar kao Božji talent da bi mogli i sami ući u radost Gospodara, Oca nebeskoga", kazao je nacionalni duhovnik HKLD-a prof. Bodrožić.



Nakon misnog slavlja hrvatski liječnici katolici upoznali su znamenitosti Josipova svetišta, razmjenjivali mišljenja te pod vodstvom karlovačkih domaćina razgledali ljepote grada na četiri rijeke. 

Župa BDM Snježne, Karlovac
Foto: Lucija Klarić

 
Ispišite stranicu: