HR

Aktualnosti

Objavljeno: 24.02.2016.

Hodočašće vjernika Trešnjevačkog dekanata u Karlovac i Krašić



Župljani župa Trešnjevačkog dekanata su u subotu, 20. veljače 2016. godine, hodočastili u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu i u župnu crkvu Presvetog Trojstva u Krašiću, mjesta koje je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić odredio kao mjesta od posebnog jubilejskog značenja.

Oko 800-tinjak župljana u 16 autobusa predvođenih svojim svećenicima zaputili su se u Karlovac u Nacionalno svetište sv. Josipa. Crkva Svetog Josipa u Karlovcu-Dubovcu odlukom Biskupske konferencije 15. travnja 1987. postala je Nacionalno svetište svetog Josipa, Crkve u Hrvata. Rektor svetišta je monsinjor Antun Sente ml. koji je dočekao hodočasnike ispred svetišta.

Kada su se svi okupili, župnik Župe Sv. Josipa, vlč. Damir Ocvirk predvodio je obred ulaska kroz Sveta vrata. Simbolikom ulaska hodočasnici su otkrili beskrajnu milost Oca koji dočekuje sve ljude raširenih ruku. Obilježje jubileja je također i potpuni oprost od vremenite kazne za grijehe. Preduvjeti za takvo što su ispovijed, pričest te molitva na nakane Svetog Oca. Stoga, nakon ulaska u svetište kroz Sveta vrata, započelo je pokorničko bogoslužje kroz koje su hodočasnici ispitali svoju savjest i pripremljeni otišli na ispovijed svećenicima dekanata. Predvodio ga je salezijanac s Jaruna, don Josip Krpić.

Prije mise rektor svetišta, monsinjor Antun Sente ml. ukratko je predstavio povijest svetišta i naveo nekoliko primjera milosti koje su primili hodočasnici koji su hodočastili i molili se sv. Josipu. Svečano misno slavlje predvodio je dekan Trešnjevačkog dekanata, vlč. Damir Bačun, župnik Župe Sv. Marka Križevčanina, a propovijedao je rektor svetišta, monsinjor Antun Sente ml. Na početku svoje propovijedi monsinjor je pozdravio sve hodočasnike i istaknuo kako mu je drago da ih vidi u toliko velikom broju. Rekao je kako ovo hodočašće budi nadu da će sve rane Gospodin u potpunosti izbrisati te stoga dajmo svoju vjernost Bogu i obnavljajmo ju. Rekao je i kako smo zagledani i u sv. Josipa, i gledamo našeg Oca kao milosrdnog Oca. Nakon misnog slavlja hodočasnici su ručali u prostorima svetišta te se zaputili prema Krašiću.

U crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću hodočasnike je dočekao župnik, vlč. Dragutin Kučan koji je govorio o Stepinčevim danima u kućnom pritvoru u Krašiću. Zatim su hodočasnici, predvođeni župnikom Župe Sv. Leopolda Mandića, vlč. Željkom Lovrićem, prošli križni put. Nakon križnog puta hodočasnici su imali slobodno vrijeme koje su mogli iskoristiti za osobnu molitvu u crkvi ili za razgledavanje župnog dvora u kojem je Stepinac bio u kućnom pritvoru.
Katarina Elisa Jurić 
 
Ispišite stranicu: