HR

Aktualnosti

Objavljeno: 29.02.2016.

Krizmanici iz Španskog hodočastili u Mariju Bistricu



Kandidati za sakrament svete potvrde Župe Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom, na vlastitu inicijativu, u subotu, 27. veljače hodočastili su sa župnim vikarom, vlč. Dominikom Glasnovićem i župnim katehetama u nacionalno svetište Majke Božje Bistričke.

U ovoj jubilarnoj Godini milosrđa, neki su prvi puta imali priliku svoje mladenačke molitve, čežnje i zahvale ponijeti Majci Božjoj.

Po dolasku u Svetište, krizmanici su pjesmom i ophodom oko oltara pozdravili Majku Božju, a nakon kratkog upoznavanja s poviješću Svetišta imali su priliku za svetu ispovijed. Providnost je htjela da i Evanđelje toga dana, koje je u prigodnoj homiliji na svetoj misi rastumačio vlč. Dominik, krizmanicima progovori o milosrdnom ocu, o Bogu koji nas, usprkos našim grijesima, slabostima i padovima, uvijek čeka raširenih ruku i raduje se našem povratku.

Vlč. Dominik potaknuo je krizmanike da osobito u ovoj Jubilarnoj godini budu svjesniji Božjeg milosrđa te da kršćansku ljubav i brigu pružaju svima bližnjima koji su u potrebi.

Neobičan mir i spokoj Svetišta osobito su pridonijeli doživljaju razmatranja Isusove muke po Bistričkoj kalvariji. Krizmanici su, čitajući postaje križnoga puta, promišljali o svim nepravedno osuđenim ljudima, o grijesima kojima i mi sami pritišćemo Isusova sveta ramena, ali i o ustrajnosti na životnom putu i podizanju nakon svakoga pada.



Razmišljajući o neutješenim majkama, usamljenim i odbačenim ljudima, molili su za milosrdne i svete žene i muževe poput Veronike i Šimuna koji će dobrovoljno dijeliti tuđu životnu muku te tako biti svjedoci Evanđelja i Kraljevstva nebeskog.

Koliko je ovo hodočašće značilo samim krizmanicima, najbolje govore njihovi dojmovi:

„Posjet Mariji Bistrici bio je stvarno poseban. Odlično smo se zabavili, ali i dobili priliku za molitvu. To mi je bio prvi posjet i zato mi je drago što sam išla u tako dobrom društvu“ (Eleonora Galinec).

„Meni je sve ovo bilo jedno veliko iskustvo i bilo mi je baš drago što sam išla. Sve mi se jako svidjelo i bilo je puno smijeha“ (Josipa Terzić).

„Svakako bih voljela ponoviti ovo hodočašće jer je bilo super. Drago mi je što sam išla jer je bilo lijepo družiti se i upoznavati uz molitvu“ (Lorena Pintar).

Njihovo oduševljenje i radosna lica po povratku najbolji su poticaj i dokaz koliko je nekada malo potrebno učiniti kako bi ih se oduševilo za Krista.

Elizabeta Mikulić
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: