HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.08.2023.

Ljetovanje mladih na Prviću

Mladi Župe Navještenja BDM iz Velike Gorice, župa Velikogoričko-odranskog dekanata i župa u Vrbanima sudjelovali su u duhovnoj obnovi i ljetovanju koje je od 6. do 12. kolovoza održano na Prviću, malom otoku u šibenskom arhipelagu. Nakon što je mlade sedam godina vodio vlč. Luka Brešić, ove je godine voditelj je bio župni vikar Župe Navještenja BDM vlč. Antonio Kovačić. Njemu su duhovna (i duhovita) pomoć bili vlč. Martin Krizmanić i vlč. Matija Knok. 



Mladi su tijekom duhovne obnove razmišljali o pitanjima Što je Život vječni? Zašto težiti sjedinjenu s Bogom u Vječnosti? I naposljetku, kako do njega doći?, a svakodnevne kateheze pripramao je vlč. Kovačić. Nakon kateheza slijedila je individualna kontemplacija i rad u grupama koje su vodili župni animatori. Svakog dana mladi su sudjelovali na misnom slavlju, a misno slavlje u petak 11. kolovoza predslavio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, predsjednik Odbora za mlade Hrvatske biskupske konferencije. Biskup Rogić mladima je uputio riječi podrške i ohrabrenja.



Tijekom duhovne obnove jedan dan mladi su proveli u šutnji uz cjelodnevno klanjanje pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom. Taj dan prisustvovali su pokorničkom bogoslužju nakon kojega su imali priliku za ispovijed, a prisutni svećenici su za sakrament pomirenja i duhovne razgovore bili na raspolaganju cijeli tjedan. 



"Lokacija za razmatranje o pitanjima Vječnosti ne može biti bolja – cijeli otok Prvić odiše posebnim mirom. Na Prviću nije teško pronaći tragove Božje prisutnosti u prirodi, a uživaju sva osjetila – oči se zasićuju svim nijansama neba i našega mora, do uši neprestano dopire zvuk zrikavaca i crkvenih zvona koja podsjećaju na molitvu, a bose noge uživaju u kamenu koji su istrošila i izgladila nebrojena stopala prije tebe. Doista, kada bi netko opisivao kako treba izgleda savršen dan, onaj koji zadovoljava sve ljudske potrebe – fizičke, društvene, duhovne i osobne – njegov bi opis sličio u mnogočemu jednom tipičnom danu na Prviću tijekom našeg ljetovanja. Naspavaš se taman toliko da sljedeće noći možeš bez problema zaspati, pa ti ne smetaju ni komarci, ni buka izvana, ni hrkanje osobe do tebe, ni mirisi koje deset ljudi u jednoj maloj sobi može proizvesti. Okružen si ljudima kamo god pođeš – od grupnih spavaonica, zajedničke pripreme jela, objedovanja i pospremanja, do odlaska izvan granica samostana – na plaži, u trgovini. Ipak, u svemu tome nalaziš vremena za sebe – na raspolaganju ti je cijeli otok na kojem nema opasnosti da ćeš se izgubiti ili da će te pogaziti auto. Za manje od minute možeš pronaći mjesto gdje možeš biti dovoljno sam da zastaneš, i budeš sam sa svojim Bogom", istaknula je sudionica.

Mnogima je ovo bio prvi Prvić, a naročito ovogodišnjim krizmanicima, koji su bili brojni te se mladi zbog toga posebno raduju. Povezali su se mladi kroz niz generacija – od 1997. do 2009. – tako su bili slika žive Crkve kroz koju se Život vječni može prenositi.


 
Maja Kordić, župna suradnica
Ispišite stranicu: