HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.03.2016.

Nastavak velike pobožnosti sv. Josipu u Karlovcu



Euharistijskim slavljem koje je u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu predvodio vlč. Lovro Zaplatić, župnik Župe svetog Ivana Krstitelja iz Rečice nastavljena je u srijedu, 2. ožujka Velika pobožnost svetom Josipu. U koncelebraciji su bili mons. Antun Sente ml., rektor svetišta, vlč. Marko Vuković, nadbiskupski tajnik, preč. Vladislav Mandura, dekan Karlovačkog vojnog dekanata i vlč. Dragutin Goričanec. Misno slavlje pjesmom je animirao župni zbor Župe sv. Ivana Krstitelja i Tamburaški orkestar KUD-a Rečica.

U svojoj homiliji vlč. Zaplatić uputio je vjernicima poruku da smo u ovom korizmenom vremenu svi pozvani na obraćenje, pozvani okrenuti lice i srce prema Bogu, ali i prema sebi i drugome, te graditi povjerenje i ljubiti Boga, sebe i svoje bližnje.

„Trebamo biti zaljubljeni u sebe, ali ne narcisoidno, jer tek tada možemo biti zaljubljeni u Boga. Mi smo Božja slika na zemlji i da bi mogli ljubiti i biti zaljubljeni u druge moramo biti zaljubljeni u sebe, odnosno u sebi otkriti Boga. Iz te zaljubljenosti ljubimo i druge.“
 
Predslavitelj svete mise istaknuo je život svetog Josipa kao primjer da je Bog uvijek uz čovjeka, u njegovim tamnim i svijetlim trenucima života, te da dopušta kušnje i životnu pustinju kako bi se čovjek mogao izgraditi i sazrijevati i na kraju ispuniti ono što mu je Bog namijenio, te da ga u tom primjeru svaki čovjek treba slijediti.

„Vjernik raste korak po korak, a Bog postepeno otkriva sebe i lišava nas naših slabosti. Bog je prema svakom čovjeku bez obzira u kojem se stanju nalazi ljubav i milosrđe. I nas poziva da budemo odraz Božje ljubavi i milosrđa u svim dijelovima i područjima našeg života“ – završne su riječi vlč. Zaplatića.



Nakon misnog slavlja svoje svjedočenje vjere izrekla je direktorica Laudato TV Ksenija Abramović, posebno se osvrnuvši na svoje štovanje sv. Josipa. „Sveti Josip, zaštitnik naše prelijepe domovine Hrvatske. Tako veliki svetac za tako malu zemlju. Zapravo bismo trebali biti ponosni što imamo takvog sveca za zaštitnika i više prijateljevati s njim i moliti ga da nas zagovara“ - rekla je Abramović.


Matija Barbarić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda

Ispišite stranicu: