HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.02.2016.

Planinski križni put vjernika Karlovačkog dekanata



U jutarnjim satima u subotu, 27. veljače vjernici na području Karlovačkog dekanata okupili su se ispred crkve sv. Franje Ksaverskog na Švarči, kako bi započeli svoj tradicionalni Planinski križni put po Kozjači do Dubovca u Karlovcu.

Okupljene je na početku pozdravio župnik vlč. Duje Kurtović, a uvodnu molitvu u pobožnost križnog puta izrekao je dekan Karlovačkog dekanata vlč. Dražen Karačić, uz kojega je bio i vlč. Antun Kolić, te mnoštvo vjernika hodočasnika.



Osim što se ovaj Planinski križni put odvija redovito, te privlači veliki broj mladih, on je specifičan i po tome što je ova karlovačka šuma Kozjača mjesto u kojoj je za vrijeme Drugog svjetskog rata ubijeno nekoliko tisuća domobrana, logoraša i civila od strane tadašnjeg komunističkog režima.
Noseći križ i hodajući putovima na kojima su nevine žrtve stradale molilo se kako za ubijene žrtve, te za osobne nakane hodočasnika.

Ova pobožnost Planinskoga Križnog puta završila je molitvom kod križa iznad Nacionalnog svetišta  Sv. Josipa na Dubovcu, te svečanim euharistijskim slavljem u crkvi Gospe Snježne koju je predvodio župnik Župe Sveta Tri Kralja na Baniji vlč. Antun Kolić, a u koncelebraciji je bio župnik sa Švarče vlč. Duje Kurtović.



Među dvjestotinjak izmorenih, ali duhom i vjerom ojačanih vjernika, bilo je i puno mladih krizmanika iz svih župa, koji će uskoro primiti pečat Duha Svetoga, te time postati i punopravni članovi Kristove zajednice Crkve. 


Juraj Grabovac
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: