HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.04.2016.

Pobožnost svetom Josipu u Karlovcu



Na dvanaestu srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu, 6. travnja 2016. godine euharistijsko slavlje u Nacionalnom svetištu u Karlovcu predvodio je fra Mario Cifrak, profesor biblijskih znanosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, u zajedništvu s mons. Antunom Senteom ml., rektorom svetišta i preč. Alojzijem Burjom, bivšim upraviteljem svetišta, sadašnjim župnikom Župe sv. Martina u Hrnetiću.
 
Fra Mario Cifrak propovijedao je o Isusovoj mesijanskoj ulozi i ulozi Josipovog sina. Fra Mario pojasnio je da je Isus onaj istiniti hram koji je On u tri dana podigao kao uskrsli Gospodin, te da je On ono pravo mjesto susreta Boga i čovjeka i jedino bogoštovno mjesto u kojem je On i oltar i žrtveni Jaganjac. „Isus nas upućuje na sebe kao jedinog spasitelj svijeta.“ – istaknuo je predvoditelj misnog slavlja. Zatim je povezao i objasnio beznačajnost i malenost grada Nazareta i ulogu Josipa u Isusovom životu. „Kada se govori o Nazaretskoj beznačajnosti i malenosti, upravo se taj maleni Nazaret i sveta Obitelj utkali u velebnu povijest spasenja cijeloga svijeta. Zato biti sin Josipov znači dolaziti iz takve tajnovitosti i skrovitosti Nazaretske obitelji. Znači dati konačni znak svojim suvremenicima da je Isus u nizu onih koji su po Josipu Egipatskom pozvani vratiti se iz sužanjstva u slobodu.“

Na kraju propovijedi Fra Mario Cifrak pozvao je vjernike na ponovno rođenje u svjetlu Isusova uskrsnuća kako bi kroz to svjetlo mogli razaznati dobro i zlo u svome životu.

Na kraju svete mise vjernici i hodočasnici častili su svetog Josipa ophodom oko zavjetnog kipa.

Prije euharistijskog slavlja, svoju je vjeru posvjedočila Vlatka Kalinić, voditeljica HRT-ove emisije Studio 4 i osnivačica katSus, platforme za samce katolike. Kao vanbračno dijete koje je odgajala samohrana majka, suočavala se s brojnim problemima i izazovima, a unatoč tome što je odgajana u, po njezinim riječima, "slobodnijoj verziji kršćanstva", cijeli život osjećala je Božju prisutnost i vidjela Njegove male darove ljubavi.



Kao početak svog obraćenja označila je sudjelovanje u Kursilju – Malom tečaju kršćanstva gdje se pobliže upoznala sa vjerom i nakon čega je počela živjeti drugačijim životom. „Bog je sa mnom bio beskrajno strpljiv, kao što je vjerujem i sa svakim od nas, kada nisam htjela prepoznavati i kada sam svjesno ignorirala Njegove znakove, kada mi je slao neonske reklame da shvatim što želi od mene. I slomio me u tom smislu da se otvorim i da pristanem na ono što traži od mene bez obzira na to što ja mislim o tome.“

Vlatka je sa sadašnjim suprugom prije dvije godine osnovala hrvatsku podružnicu za upoznavanje samaca katolika pod nazivom katSus u želji da drugim ljudima pruže istu onu priliku koju su i oni dobili i zbog koje su danas u braku.

„Ideja je da ljudi danas nemaju mnogo vremena upoznavati jedne druge i nemaju se gdje susresti. Sve više smo na internetu i znamo da Bog piše po ravnim i po krivim crtama i nema razloga zašto ne bi bio prisutan na virtualnom prostoru. I zato katSus postoji.A više informacija možete pronaći na www.katsus.org“ – pojasnila je znatiželjnim vjernicima.

Zanimljivo je da su katSus osnovali na svetkovinu svetog Josipa, 19. ožujka 2014. godine, jer je on za Vlatku, zajedno sa svetom Marijom, idealan uzor bračnog i obiteljskog života koji kroz svoju samozatajnost i naizgled običnost upućuje svima poruku da ne postoji običan čovjek i da svakome treba dati priliku i upoznati ga i vidjeti ga onako kako ga Bog vidi.

„Ono što sveti Josip meni osobno znači, on je taj otac kojega nisam imala i kada sam promišljala o njemu on je svetac iz kojeg crpim nevjerojatnu sigurnost i to je nešto što svakoj ženi treba, da se osjeća uz muškarca sigurno. A on je taj koji je to pružao i Mariji i Isusu i to je zapravo neki temelj na kojem rastu dobri plodovi“ - završila je svoje svjedočanstvo izmamivši veliki aplauz prisutnih vjernika.

Matija Barberić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: